Суд на Закарпатті таки конфіскував два вагони лісу з Тернопільщини (документи)

Ужгородський міськрайонний суд через порушення митних правил оштрафував ДП «Бережанське лісове господарство» і конфіскував два вагони з деревиною

Про це повідомляє офіційний сайт голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля.

- Як встановлено в судовому засіданні на підставі експертних висновків, експортер заявив у митній декларації, що відправляє на деревообробне підприємство в Словаччину два вагони паливної деревини. Загальний об'єм товару - 1150 кубометрів, а вага - 1000 тонн. Однак у процесі зважування виявилося, що деревини у вагонах менше від заявленої на 3,6 тонни. Крім того, експертиза встановила, що частина задекларованої деревини насправді є не паливною, а технологічною, яка заборонена для експорту», - йдеться у повідомленні.

Відтак своєю постановою № 308/6815/16-п від 28 липня 2016 року Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області наклав штраф на ДП «Бережанське лісове господарство» у розмірі 100 відсотків вартості товару і конфіскував обидва вагони з деревиною в дохід держави / див. документ / .

москаль01

москаль02

москаль04

москаль05

москаль06

мос каль08

москаль08

Нагадаємо, що місяць тому Ужгородський міськрайонний суд розглянув перший протокол про порушення митних правил українськими експортерами, які відправляють ліс у країни Євросоюзу через Закарпатську область, – стосовно Державного підприємства «Бережанське лісове господарство» (м.Бережани Тернопільської області). Як встановлено в судовому засіданні на підставі експертних висновків, експортер заявив у митній декларації, що відправляє на деревообробне підприємство в Словаччину два вагони паливної деревини (колоди дуба, бука, граба, ясеня, берести, берези та червоного дуба довжиною від 2 до 4 метрів).

- Після заборони вивезення кругляка на експорт українські держлісгоспи займаються різними махінаціями й намагаються вивезти в Євросоюз під виглядом дров технологічну деревину, – коментує рішення суду голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. – І це при тому, що в Європі зараз спека, тоді як Україна в зимовий період відчуває нестачу дров. Перші два вагони з лісом, що застрягли на Закарпатті,  пішли не в Євросоюз, а в дохід України і можуть бути використані в тому числі в зоні проведення бойових дій на Донбасі. Найближчим часом суд розгляне ще 92 протоколи про порушення митних правил, складені щодо решти вагонів із лісом, який держлісгоспи з усієї України намагалися вивезти через Закарпаття в ЄС.

дер01

Таким чином, як стверджує Геннадій Москаль, лісгоспи з усієї України під виглядом дров намагаються вивезти в Євросоюз ділову деревину. Про це йдеться в телеграмі, яку голова Закарпатської ОДА направив Прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману, Голові ДФС Роману Насірову, а також керівництву Державного агентства лісових ресурсів України та головам Київської, Рівненської, Житомирської, Тернопільської і Чернігівської обласних державних адміністрацій, інформує сайт Москаля

- На сьогодні в області накопичилися загалом 182 залізничні вагони з «паливною деревиною», завантажені в інших областях України й готові до експорту в країни Євросоюзу. Однак перевірки встановили, що під виглядом паливної деревини на підприємства Чехії, Словаччини, Угорщини, Румунії та Австрії намагаються вивезти ділову деревину. За допомогою запитів вдалося з’ясувати, що вказані підприємства в своїй роботі використовують не паливну, а ділову деревину, яку завозили з України до заборони експорту кругляка", - повідомив очільник Закарпатської ОДА.

дер03

Крім того, перевірки встановили, що чимало вагонів, завантажених лісом у Київській, Рівненській, Житомирській, Тернопільській, Чернігівській та Львівській областях, разом із деревиною везуть на експорт «лісове повітря». Так, у 30 залізничних вагонах, оформлених Київською митницею ДФС, при зважуванні виявлена недовага між задекларованим і реальним вантажем більше ніж 228 тонн. У 56 вагонах, оформлених Житомирською митницею, -  699 тонн. У 6 вагонах, оформлених Рівненською митницею - понад 60 тонн. У 18 вагонах, оформлених Львівською митницею, - 173 тонни. У 9 вагонах, оформлених Хмельницькою митницею, - 28 тонн. У 7 вагонах, оформлених Чернігівською митницею, - 67 тонн. У 5 вагонах, оформлених Тернопільською митницею, - 7 тонн.

Загалом, під час перевірки виявлено недовагу в понад 1 тисячу 401 тонну. Якщо б весь вантаж був оформлений і вивезений на експорт, сума незаконного повернення ПДВ становила би близько мільйона гривень.

Фото – відкриті джерела

ТерміновоЦе цікавосудТернопільщинадокументиЗакарпаттядва вагони лісу