Тернопіль бореться за кошти Європейського банку для освітніх закладів

Провести утеплення та модернізацію освітніх закладів Тернополя мають можливість за кошти Європейського інвестиційного банку. Загальна сума кредиту, який виграють на кращі проекти – 400 млн євро. Загалом на конкурс подали проекти різних міст вартістю на 2,5 млрд євро. 

Перший крок реалізації у тернопільських освітніх закладах – це моніторинг техніко-економічного умов будівель. У місті налічується 83 таких об’єкти.

02625f10-a0d9-4b06-a17a-3aca6b3b8d07

- Енергоаудит закладів фінансувала організація USAD, - розповідає заступник мера з питань інфраструктури Владислав Стемковський. – За підсумками видно, що енергоефективні заходи вигідні, навіть якщо їх проводити за кредитні кошти. Цей кредит – це 1% річних на 20 років. Наш проект попередньо високо оцінили. Тож маємо усі шанси отримати кошти.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=fyPBObOEjpQ&feature=youtu.be[/embed]

- Заплановані заходи значно покращать умови для перебування дітей і вчителів у закладах, - наголосив заступник мера з гуманітарних питань  Леонід Бицюра.

На даний час  у цих закладах основними проблемами є недостатній рівень теплозахисту, нерівномірне теплозабезпечення кімнат, неекономні освітлювальні системи.

- Споживання енергії в освітніх закладах становить 33 млн кВт⋅год на рік (1 кВт⋅год коштує 1.20, - прим. авт), - зазначає керівник проекту Вадим Литвин. – Рівень теплозахисту будівель втричі нижчий стандартів України, не говорячи про Європу. У результаті запланованих заходів ми плануємо зменшити енергоспоживання на 40-60%. Це буде повна заміна теплообладнання або доукомплектування діючого. Термін окупності проекту – 15 років.

Фото, відео автора

 
ВідеоТернопількредитЄвропейський банкосвітні закладитермомодернізація