Тернопільщина може втрати можливість регулювати ціни на м'ясо, молоко та хліб
У Кабміні підготували проект постанови щодо скорочення адміністративно регульовоаних цін на продтовари.
Перелік продуктів, ціни на які регулюють місцеві органи, хочуть скоротити.Міністерство економічного розвитку і торгівлі опублікувало на своєму сайті проект постанови Кабміну, яким пропонується скоротити обсяг адміністративно регульованих цін на продовольчі товари.
“Проектом постанови передбачається скоротити обсяг адміністративно регульованих цін на продтовари, змістивши акцент такого регулювання з виробництва на сферу оптової та роздрібної торгівлі цими товарами, який буде здійснюватися шляхом встановлення обл- (міськ) адміністраціями граничного рівня торговельних і постачальницько-збутових надбавок”, – йдеться в пояснювальній записці до нормативного акту.
Оптимізований перелік міститиме 11 позицій продтоварів (нині – 16), що мають попит у населення з низьким рівнем доходів, з яких виключаються продтовари “преміум-сегмента”, вироблені за поліпшеною технологією, розфасовані із застосуванням пакувальних матеріалів поліпшеної якості (тара скляна, керамічна і т.д.). Так, пропонується, щоб адмінрегулюванню підлягали граничні торговельні надбавки на борошно пшеничне вищого ґатунку; хліб вагою більш як 500 грамів з борошна пшеничного вищого, першого і другого ґатунку та їх суміші, борошна житнього та суміші борошна пшеничного і житнього простої без додавання цукру, жиру, інших наповнювачів; хліб і хлібобулочні вироби для діабетиків; крупи гречані, вівсяні, пшоно; цукор білий кристалічний; свинину (крім безкісткового м’яса); м’ясо курей (крім філе); молоко коров’яче питне пастеризоване з вмістом жиру до 3% (фасоване в плівку); сир з вмістом жиру до 10% (фасований в пергаментне пакування); олію соняшникову рафіновану (фасовану в пляшках з поліетилентерефталату); яйця курячі столові першої та другої категорії; дитяче харчування не вище 15%. Нині встановлено граничні торговельні надбавки до оптової ціни виробника на борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину і м’ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову, яйця курячі не вище 15% без урахування витрат на їх транспортування у міжміському сполученні. Крім того, діють граничні торговельні надбавки на рівні не вище 10% конкурсної ціни на м’ясо, реалізоване з державного резерву.