Тернопільське підприємство здатне освітити Україну і навіть пів Європи

Голова ОДА Степан Барна в рамках робочої поїздки оглянув виробничі потужності тернопільського підприємства «Шредер».

Спільне українсько-бельгійське підприємство працює в Тернополі вже 25 років, воно починало роботу ще в радянському союзі. Головні напрямки роботи – виробництво зовнішніх світильників для вулиць, парків, доріг.

«Шредер» є у багатьох містах Європи, проте тернопільське підприємство - єдине в Україні. Тут виготовляють кінцевий продукт: долучаються до проектування, виливають форми, збирають та відправляють до споживача.

«Готову продукцію підприємство експортує у країни Східної та Західної Європи, — розповідає генеральний директор підприємства «Шредер» Костянтин Петренко. — Багато клієнтів маємо й на Близькому Сході та в Азіатському регіоні. Також результат нашої роботи можна побачити у столиці — головні державні будинки освітлені саме нашими виробами».

ТОВ «Шредер» у Тернополі та Тернопільській області встановило близько 2000 вуличних світильників, з яких 1500 світильників підпадали під програму комітету з енергозбереження 2006-2008 рр.

У Тернополі та області підприємство освітило міську раду, пам'ятники Бандері, Шевченку, Франку, центральну алею парку ім. Шевченка, «Острівець закоханих», Майдан Волі, Вишнівецький замок тощо.

Декілька років тому компанія перейшла на розробку й виробництво нових світлодіодних світильників. Їхнє виробництво дозволяє значно економити на електроенергії та збільшити строк експлуатування.

На заводі працює майже 100 працівників, а середня зарплата становить трохи більше 7 тисяч гривень. Продуктивність — 300-400 виробів за стандартну робочу зміну.

«Шредер» — це хороший приклад українсько-бельгійського партнерства, що дає добрий результат у напрямку створення робочих місць, сплати податків, — підкреслив голова Степан Барна. — Понад 88% виробів освітлення експортується за кордон. Із них понад 60% — у Польщу. Ми розраховуємо, що підприємство подвоїть свої потужності й дасть можливість створити нові робочі місця для наших краян. Тернопільська область здатна освітити всю Україну та пів Європи».

Керівництво «Шредеру» обговорило з керівником ОДА можливості співпраці й потенційні об'єкти для освітлення. Степана Барну зацікавили перспектива ілюмінації Кременецького та Микулинецького замку, щоб розвинути туризм на Тернопіллі. проте цю ініціативу ще будуть узгоджувати.

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.