Тернопільські велосипедисти мандрують стежками УПА

Громадські активісти, вчителі-історики з Тернопільщини сіли на велосипеди, аби проїхатися легендарними стежками рівненського Полісся Понад двадцять мешканців Тернопільщини, серед яких – активісти молодіжних організацій, молоді вчителі-історики, краєзнавці сьогодні зранку стартували у триденних аматорських велоперегонах, присвячених 75-ти річчю заснування «Олевської республіки» і бойового шляху УПА «Поліської Січі» під командуванням Тараса Бульби-Боровця. Марафон розпочався зранку у Рівному, повідомляє кореспондент «ТЕРЕНу». Учасники, а це близько 200 велолюбителів з різних куточків країни, подолають 300 кілометрів рівненським Поліссям, і завершать велопробіг у понеділок, на Пагорбі Слави у Рівному.

Довідка «ТЕРЕНу». На початку серпня 1941 року в містечку Олевськ Житомирської області зародилась перша незалежна територія України, відома як Олевська республіка, що охоплювала територію Житомирського Полісся, Рівненщину та Волинську область. Тут розміщувався бойовий штаб УПА «Поліська Січ». У штабі на чолі з Бульбою-Боровцем працювали на розбудові республіки відомі полковники УНР. «Поліська Січ» започаткувала масштабний загальнонаціональний збройний рух опору в Україні під проводом Тараса Бульби-Боровця. У серпні 1941 року невеличкі загони українських вояків Тараса Бульби-Боровця першими увійшли у містечко Олевськ. Налякані війною, з райцентру державні радянські служби евакуювались на схід ще до приходу Бульби.

Нові господарі в Олевську, про яких мало хто знав, заявили про себе як борці за волю і державність України та її незалежність. Говорили нашою українською мовою. Невдовзі підготувались до національних традиційних урочистостей. За українськими звичаями оголошувалася посвята військовиків священослужителями. Бульба-Боровець вишикував загони вояків і привселюдно з військом прийняв присягу на вірність Україні, освятивши українські прапори сформованих загонів, їхню зброю і з піднятою шаблею над головою урочисто проголосив, «що звідси розпочнеться визволення України від совітів і всіх її ворогів». Тому комуністи, комсомольці і будь-які окупанти були оголошені ворогами української державності. В Олевську було запроваджено українське управління, зорганізовано міліцію, сформовано Українську повстанську армію «Поліська Січ». З середини серпня до середини листопада 1941 року Олевськ був справжньою столицею вільної української «республіки» з новими назвами вулиць. Згодом Тарас Бульба-Боровець із своїм військом перебазувався у рівненські і волинські ліси та села і там підтвердив свої організаторські здібності як політик, борець за волю України. Петро ОВЧАРИК

Фото з відкритих джерела