Тернопільський бюджет став доступним

На сайті Тернопільської міської започатковано проект, завдяки якому всі бажаючі можуть ознайомитися з бюджетом міста у доступній формі.

Після Революції Гідності дедалі більше тернополян стали цікавитись, куди ж діваються бюджетні гроші. Люди вчаться розбиратись у незрозумілих раніше таблицях і цифрах. Влада вирішила піти назустріч громадянам, і у результаті за підтримки програми розвитку ООН в Україні на сайті Тернопільської міськради відкрито новий розділ «Бюджет міста Тернополя». Такий проект поки є лише в Івано-Франківську, Житомирі і Тернополі. Ініціатива дозволяє графічно відобразити розподіл грошових коштів між різними сферами.

«Одним із пріоритетів для нас була саме візуалізація складних понять для кожного тернополянина у вигляді інфографіки, - зазначив заступник міського голови Тернополя Вікторія Остапчук. - Не завжди чиновники можуть швидко розібратись в старій системі, тоді як діаграми, таблиці і схеми є зрозумілими навіть школярам. Це лише чорновий проект, надалі ми будемо його деталізувати і вдосконалювати. Плануємо показати його не лише у теперішньому часі, але й у динаміці».

Програма ООН стартувала ще в травні 2014 року, проте Тернопіль отримав безкоштовно онлайн-інструмент для візуалізації міського бюджету лише через рік.

Проект ще не відкритий для пропозицій, які тернополяни згодом зможуть надсилати на електронну скриньку міської ради.

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.