Традиційна осіння випічка: як приготувати яблучний пиріг

Рецептом десерту поділився відомий український шеф-кухар

Цей пиріг можна готувати навіть на сніданок. Особливо осінню, коли в розпалі яблучний сезон. Євген Клопотенко розповів, як пекти яблучний пиріг на кефірі.

Усі інгредієнти ви, швидше за все, знайдете в холодильнику. Як відзначають дієтологи, яблука – це не тільки смачний фрукт, але й корисний.

 Як приготувати яблучний пиріг на кефірі

Інгредієнти

  • 250 мл кефіру
  • 50 г вершкового масла (+ 20 г додатково для змазування форми)
  • 250 г борошна
  • 1 дрібка солі
  • 1 ч. л. розпушувача
  • 2-3 яблука твердих сортів
  • 1 ч. л. меленої кориці
  • 1 ст. л. цукрової пудри
  1. Духовку треба розігріти до 180 градусів. Змішайте в мисці 2 яйця й 200 г цукру. Використовуйте ємність достатнього розміру, щоб у ній помістилося все тісто. Якщо у вас є кухонна машина, можете замісити тісто в ній.
  2. Додайте дрібку солі та 1 ч. л. ванільного цукру. Ретельно збийте суміш віничком.
  3. Додайте 50 г м'якого вершкового масла та перемішайте масу до отримання однорідної консистенції.
  4. Влийте в миску 250 мл кефіру. Знову перемішайте віничком до повного об'єднання. Я використовую звичайний магазинний кефір.
  5. Додайте до маси 1 ч. л. розпушувача та перемішайте віничком. Часто можна побачити пораду, що розпушувач обов'язково потрібно змішати з борошном, але повірте мені, тут це не має ніякого значення.
  6. Просійте 250 г борошна через сито та додайте його в миску, постійно перемішуючи суміш віничком.
  7. Добре перемішайте масу до однорідного стану. Готове тісто повинно вийти досить густим, як дуже густа сметана.
  8. Візьміть форму для випікання діаметром 20-22 см і застеліть пергаментом. Змастіть форму всередині 20 г вершкового масла.
  9. Візьміть 2-3 яблука, помийте, наріжте часточками товщиною приблизно 0,5 см. Ви можете попередньо очистити яблука, якщо у них дуже тверда шкірка, а можете їх не чистити.
  10. Влийте все тісто в форму для випікання, щоб воно рівномірно розподілилося по ній.
  11. На тісто викладіть часточки яблук віялом так, щоб вони зайняли всю площу пирога
  12. Посипте яблука зверху 1 ч. л. меленої кориці та випікайте 50 хвилин. Готовність перевіряйте дерев'яною шпажкою. Перед подачею посипте пиріг цукровою пудрою.

Читайте також: Скільки коштують яблука і груші на ринку у Тернополі

Фото з сайту Євгена Клопотенка

яблучний пиріг