Ціни на м’ясо та молоко наприкінці грудня у Тернополі «кусатимуться» сильніше?
Експерти прогнозують зростання цін на м'ясо та молоко перед Новим роком
У листопаді ціна на м’ясо залишалася стабільною, але у грудні його вартість зросте на 7-10%.
Про це повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу».
За розрахунками експертів, ціни на всі види м`яса в листопаді цього року, порівняно з жовтнем, не зазнали значних змін: вартість яловичини зросла на 1%, свинина подешевшала на 2%, курятина — на 1%.
Найбільше підвищення ціни було характерне для молока, вартість якого зросла у листопаді на 10%, порівняно з минулим місяцем.
- Таке підвищення спричинене ростом цін на сировинне молоко та сезонним скороченням об`єму його виробництва. Ціна на цукор зросла на 7%. Таке різке підвищення пов`язане із тим, що на споживчий ринок почала надходити продукція нового маркетингового року, собівартість якої вища у порівнянні із минулорічною, — кажуть в УКАБ.
Зростання ціни пшеничного хлібу на 2% пов`язане із зростанням собівартості виробництва даного продукту, а саме — зростанням ціни на електроенергію. Ціни на яблука знизились у листопаді на 7%. Причиною цього стало споживання більшої кількості вітчизняної продукції, яка має дещо нижчу ціну у порівнянні із імпортними яблуками.
- У грудні прогнозується подорожчання молока на рівні 5-10%, що викликане насамперед зростанням вартості сировинного молока та сезонним скороченням виробництва. У грудні збільшиться попит на м`ясо з боку населення та переробних підприємств через наближення новорічних свят, що спровокує підвищення цін на 7-10%, — відзначає експерт аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Петро Лахай.
Інфографіка – «Агропортал»