Цього року кавунів наїмося вдосталь! (Агро-новини)

Похолодання та приморозки у квітні та травні майже не вплинули на стан посівів ранніх кавунів під плівкою. Більше того, за попередніми прогнозами, перший український кавун з’явиться на ринку на 7-10 днів раніше ніж в минулому році, пише «Інфо-Шувар».

«Цього року на момент висадки розсади кавунів під плівку та під час висіву ранніх багарних кавунів, погодні умови були набагато кращими ніж в минулому сезоні, коли через погодні негаразди фермери вимушені були пересівати майже 70% площ. Сьогодні площі під ранніми та середніми кавунами виглядають цілком задовільно. Якщо протягом наступного місяця погода не підведе, перший кавун з-під плівки вийде на ринок вже у першій половині червня. Масове надходження багарного кавуна очікується на кінець червня», — розповідає керівник ФХ «Алмаз» Олександр Супрун.

0403

Фактор «накладання» сезону реалізації ранніх сортів кавуна на середні сорти може спричинити суттєве зниження ціни вже у липні, тоді як в минулому році вартість кавунів сягнула мінімальних показників тільки у серпні. А от із пізніми сортами можуть бути певні проблеми, їх пропозиція буде меншою через скорочення посівів, а ціни у серпні, відповідно, вищими за минулорічні показники.

«Виробництво кавунів в Україні з кожним роком крупнішає, стає більш професійним. Дрібний виробник може бути ефективним в цьому бізнесі тільки шляхом об’єднання з іншими виробниками, бо конкурувати з господарствами, які вирощують кавун на ділянках від 100 до 500 га, самотужки майже неможливо. Саме через минулорічні проблеми з реалізацією, багато дрібних фермерів в цьому сезоні відмовились вирощувати пізні сорти кавуна. За рахунок цього, ми прогнозуємо скорочення пропозиції в серпні та вересні та більш високі ціни в цей період, в порівнянні з минулим роком», — розповідає керівник проекту фермерського об’єднання спілки сільгоспкооперативів, які спеціалізуються на вирощуванні кавунів в Херсонській області, Андрій Довжиков.

Зелений туризм буде розвиватися більш активно

Верховна Рада України у першому читанні проголосувала за законопроект №2232а від 02.07.2015 «Про внесення змін до Закону України «Про особисте селянське господарство» щодо розвитку сільського зеленого туризму», пише Agropolit.com.

Про це повідомив на своїй сторінці Facebook заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин в ВР Олександр Бакуменко.

Метою законодавчої ініціативи є юридичне визначення поняття сільського зеленого туризму, і тим самим чітке розмежування підприємницької та не підприємницької діяльності в сфері туристичної діяльності, що здійснюється в сільській місцевості, а також забезпечення державної підтримки цієї форми діяльності сільських мешканців шляхом організації для них фахової підготовки та перепідготовки членів особистого селянського господарства у сфері сільського зеленого туризму.

«Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про особисте селянське господарство», зокрема, членам особистого селянського господарства надається право «добровільно надавати за плату або безоплатно послуги у сфері сільського зеленого туризму» з конкретизацією видів таких послуг», — пише політик.

0402

Також на органи виконавчої влади та місцевого самоврядування покладається обов’язок сприяти особистим селянським господарствам в організації у сільській місцевості фахової підготовки та перепідготовки членів особистого селянського господарства у сфері сільського зеленого туризму.

За останні 10 років молочна галузь в Україні зробила великий ривок

Якщо проаналізувати останні 10 років, то на пострадянському просторі (не беручи до уваги країни Балтії), Україна зробила найбільши якісний і великий ривок вперед у виробництві молочної сировини, пише «Асоціація виробників молока».

Про це розповів голова Всеукраїнської аграрної ради Сергій Дикун.

За його словами, великі зміни сталися в організації й управлінні виробництвом. Сьогодні сотні ферм користуються автоматизованими програмами обліку й управління фермою.

Нарешті стало зрозуміло, що виробництво молока може бути бізнесом і для цього потрібні сучасні технології, спрямовані на промислове виробництво.

«Технологічну революцію ми вже зробили, попереду — ментальна. Залишилося зрозуміти, що модель молочного виробництва, яка ефективно працює в іншій країні, в нашій не працюватиме. Потрібно розробляти свою. Окрім ферми, важливу роль відіграє інфраструктура. Налагоджена інфраструктура поставок ветеринарних препаратів, кормів, а також збуту готової продукції», — сказав Сергій Дикун.

молоко2

Як розповів експерт, у країнах, де молочна справа є справді бізнесом і експортується молочна продукція, фермер контролює все: поставки кормів, збут молока, реалізацію готового продукту через кооперативи. Кооперативи працюють у США, Новій Зеландії, Данії, Швеції, Фінляндії та інших країнах.

                                                         Сарматський Орест

 
врожайрозвитокмолокозаконопроекткавунизелене море