У Тернополі засудили колаборанта з Херсонщини

Чоловік сприяв окупантам у проведенні псевдореферендуму

На основі доказової бази, зібраної слідчими УСБУ в Тернопільській області, засудили чергового колаборанта, який допомагав окупантам у організації псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях України. Про це повідомили у Сектор взаємодії зі ЗМІ та громадськістю УСБУ в Тернопільській області.

Слідство встановило, що після захоплення росіянами села Микільське Херсонської області 38-річний місцевий житель пристав на пропозицію загарбників та добровільно погодився допомагати окупантам у проведенні фейкового «референдуму», організованого росіянами з метою незаконної зміни меж території та державного кордону України.

Перебуваючи на посаді члена так званої «дільничної виборчої комісії», колаборант активно сприяв організації та проведенню псевдоплебісциту у Микільському.

Зокрема, в період з 25 по 27 вересня 2022 року він здійснював побудинковий обхід мешканців села з урною для голосування, агітуючи місцевих жителів підтримати приєднання тимчасово окупованої території Херсонської області до складу російської федерації.

На підставі зібраних доказів суд визнав зрадника винним у порушенні ч.5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Йому призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на 9 років з конфіскацією майна та з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, державного управління і місцевого самоврядування строком на 12 років.

Оскільки колаборант переховується від правосуддя на тимчасово окупованій території, його оголошено у розшук та застосовано спеціальну процедуру заочного засудження. Початок строку відбування покарання обчислюватиметься з дати затримання зрадника.

Досудове розслідування проводили співробітники СБУ в Тернопільській області за процесуального керівництва Тернопільської обласної прокуратури.

Фото СБУ

судСБУколаборант