У Тернополі проводять безкоштовні заняття з боча (фото)

Це паралімпійський вид спорту, яким у Тернополі почали займатися вперше. Поки заняття відвідують шестеро людей

Заняття з боча безкоштовно проводять у Тернополі майже щонеділі у спортзалі на вул.Текстильній. Це паралімпійський вид спорту для спортсменів з руховими порушеннями, пов’язаний із грою з м’ячем на точність. У Тернополі почали практикувати бочу вперше, розповів Терену голова громадської організації “Безбар’єрний Тернопіль”  Тарас Хоміцький. 

Взагалі ця дисципліна створена для людей, які пересуваються на колісних кріслах. Це паралімпійська дисципліна схожа до петанку. Приходити можуть люди з різною інвалідністю і тренуватися, пробувати себе в цій грі, – каже він. 

Почалося все ще влітку із майстер-класу з бочі на Мистецькому інклюзивному фестивалі “Файно без рамок” у Тернополі, продовжує Тарас Хоміцький. Запропонувала його провести співорганізаторка фестивалю Ольга Усата Яренчук з Ковеля. Майстер-клас проводив тренер з бочі Володимир Кравчук. Дисципліна сподобалася учасникам і вони захотіли продовжувати. Тоді Тарас Хоміцький знайшов спортзал, запропонував проводити щотижневі заняття. 

Фото із майстер-класу з бочче на Мистецькому інклюзивному фестивалі “Файно без рамок”

У спортзалі нам надали безкоштовно зал в певні години, і ми почали займатися по неділях.  У спортзалі є зовнішній пандус на вході у будівлю, а також внутрішній в баскетбольний зал,  де є необхідна поверхня і зручності для таких занять, – каже голова громадської організації “Безбар’єрний Тернопіль”. 

Учасники під час гри діляться на пари, деколи тренуються командно або індивідуально. Наразі мають лише два набори м’ячів для боча: один належить особисто учаснику, інший приносять з Інваспорту . Поки що на заняття приходять максимум 6 людей, але цікавиться більше. 

Тренування з боча

Ми тільки починаємо і я сподіваюся, що чимраз будемо набирати більше обертів, будуть більше людей приходити. У інших містах і обласних центрах цей вид спорту дуже поширений та популярний. Параспортсмени з України показують гарні результати на паралімпіаді та інших міжнародних змаганнях. Просто в нас цим не займалися. Проводили змагання в Тернопільському обласному навчально-реабілітаційному центрі, але серед дорослих в нас не було змагань чи занять. Мене завжди питали: “Що там у вас з боче? Як, у вас там немає бочі? Як це може бути? В нас вже давно, багато років”. Я казав, що не знаю, що немає в нас такої дисципліни. І все це теж стало спонукаючим фактором почати це робити,  – розповідає голова громадської організації.

Тарас Хоміцький разом з іншими гравцями під час тренування

Але за словами Тараса Хоміцького, є проблема – шлях до спортзалу.

Зал безбар'єрний, а шлях до спортзалу від зупинки громадського транспорту ускладнений. Це вулиця Текстильна, там погано їздить транспорт. Тому хтось добирається на власних автомобілях, а хтось бере таксі. Тротуари тут розбиті, тому складно добиратись, хіба що краєм дороги. А на таксі кожен тиждень не сильно поїздиш, – каже Тарас Хоміцький. 

Зал безбар'єрний, а шлях до спортзалу від зупинки громадського транспорту ускладнений

Довідка

Спортзал, де відбуваються заняття з боча, знаходиться на вул. Текстильній 18 у Тернополі. 

Контакти:

+380971899357 (Тарас Хоміцький)

Звертатися можна на фейсбук-сторінку ГО “Безбар’єрний Тернопіль”

Фото з фейсбук-сторінки “Безбар’єрний Тернопіль” та особистих архівів Тараса Хоміцького

Автор Дмитро Юрас

 

спортбоча