У Тернопролі підприємці скаржаться на раптове збільшення плати за землю

З 1 березня плата за обслуговування торгових місць тернопільського ринку, що на вулиці Шептицького, подорожчала вдвічі. Підприємці нарікають, що такий "стрибок" плати за землю є необґрунтованим, а керівництво ринку зауважує, що ці заходи є просто необхідними.

- На днях керівництво ринку роздало на підпис новий додаток до договору оренди, - каже підприємець Оксана Магдич. - Навіть не всі підприємці поінформовані, а вже від сьогодні ціна піднялась на 100%. За світло, охорону, навіть туалет ми оплачуємо самі, а газу та води в нас нема. Ну не може земля подорожчати. Тих, хто не підпише можуть просто вигнати. Ми просимо обґрунтування та розрахунки в міськраді, але нас просто "футболять". Якщо раніше оплата землі за найменший кіоск площею 5,75 м2 обходилась близько 450 грн на місяць, то з 1 березня вона становить 900 грн.

Керівництво ринку зауважує, що підняття ціни є просто необхідним.

- Плата не піднімалась впродовж п’яти років, - зазначив директор ринку Олег Фляк. - За цей час доходи в підприємців збільшились у зв’язку з інфляцією. Логічно, що і витрати повинні збільшитись. Наш ринок належить до комунальної власності і ми не можемо підняти ціну, коли нам заманеться. Сусідній ринок підняв ціни ще раніше, а ми ж намагались відтермінувати цей процес якомога довше.

- Працюю підприємцем вже не перший рік, - каже пані Оксана. - Податки сплачуємо, працівники влаштовані офіційно, а отримуємо копійки. Ми хочемо знати, за що платимо.

Підприємці кажуть, що про нововведення потрібно було попередити завчасно, пише 20хвилин. Вони надалі вимагатимуть від місцевої влади задокументованих розрахунків.