Українське сухе картопляне пюре не може конкурувати з російським — експерт (Агроновини )
Дочірнє підприємство «Левона С», розташоване в селищі Седнів Чернігівської області має обладнання для виробництва сухого картопляного пюре, але майже не випускає цієї продукції через високу собівартість картоплі, яку вирощує.
Про це повідомляє agrotimes.ua.
- Наприклад, у 2019 році собівартість картоплі в господарстві становила в середньому 3,5?4 грн/кг. Але останнім часом ми майже не виробляємо сухе картопляне пюре, бо через високу собівартість картоплі воно не може конкурувати з тим же російським, — розповів Василь Левицький, директор ДП «Левона С».
За його словами, дві третини врожаю підприємство продає та залишає на насіння, решту — переробляє на модифікований крохмаль.
Щоб зменшити собівартість крохмалю, підприємство в основному переробляє некондиційну картоплю — частково свою, а частково докупляє в населення та організацій по 0,12 грн за кожний відсоток крохмалю.
- У Європі, якщо в картоплі менше ніж 17% крохмалю, її не візьмуть на крохмальний завод. А у нас добре, якщо є 8-10%, працюємо з некондицією, — підсумував Василь Левицький.
Нагадаємо, в Україні збанкрутували чотири з шести крохмальних заводи.
Джерело: Agravery.com
Ціни на яйця зросли до 40 гривень за десяток
Ціна на яйця, які в новорічні свята подорожчали до 40 грн, найближчим часом не стане нижчою.
Але й особливо сильно дорожчати цей продукт вже не буде — максимум до 45 грн за десяток. А після Великодня цифри на цінниках почнуть знижуватися.
Загалом за рік яйця подорожчали вже на третину. І якщо восени 2020 року десяток можна було купити загалом за 27 грн, то тепер найнижча ціна — 40 грн» — йдеться в повідомленні.
Зазначається, що ціни виросли через низький урожай пшона, яким годують птахів. Минулого року собівартість виробництва одного яйця становила 1,8 грн, а зараз — вже 2,8 гривні.
Джерело: Agravery.com