Українські бджолярі встановили абсолютний рекорд з експорту меду (Агроновини)
У 2020 році українськими бджолярами було експортовано 81 тис. т меду, що на 45% більше аналогічного показника минулого року та є абсолютним рекордом за всю історію незалежності України.
Про це повідомляє Ukrainian Agribusiness Club на своїй сторінці у Facebook.
Головними імпортерами українського меду виступають країни з високими стандартами якості, що свідчить про його високу якість, йдеться у повідомленні.
В 2020 році п'ятірці найбільших імпортерів українського меду були:
* Польща (26% обсягу українського експорту),
* Німеччина (19%),
* США (10%),
* Бельгія (10%),
* Литва (6%).
Також варто зазначити, що кількість загиблих бджолосімей в Україні через порушення внесення засобів захисту рослин зменшується, адже налагоджується та посилюється комунікація аграріїв з пасічниками, зокрема проводиться комунікація щодо негативного впливу фальсифікованих препаратів, наслідки застосування яких є вкрай негативними як для навколишнього природного середовища, так і для людей, зазначають у Ukrainian Agribusiness Club.
Джерело: www.seeds.org.ua
Харківщина прощається з картоплею, тепер тут буятимуть персикові сади та виноградники
Фермери Харківської області в останні роки відмовляються від вирощування картоплі та активно розводять раніше екзотичні для наших широт сорти винограду і персики.
Про це розповів професійний агроном і фермер з 30-річним досвідом Сергій Цвєтков.
– Перші роки я висаджував по 4 га картоплі – і отримував непогані врожаї, тому що клімат був зовсім іншим. Бували випадки, наприклад, що навантажений віз з картоплею двома тракторами з поля не могли витягнути. Тому що йшли дощі, було сиро, вологи вистачало. В останні роки від картоплі і я, і сусіди відмовилися повністю. Картопля – це рослина, яка росте високо в горах, в Андах, де немає спеки. Вона не переносить спеку, – пояснив Цвєтков.
Жителям Харківської області поступово доведеться змиритися з думкою, що найпопулярнішу сільгоспкультуру варто завозити з більш північних регіонів України. Пом’якшити тяжкість “прощання з картоплею”, можливо, зможуть нові перспективи, які потепління відкрило перед власниками господарств і фермерами.
Серед них – можливість щороку збирати врожаї персиків і ростити кишмиш.
Джерело: www.seeds.org.ua
Фото з відкритих джерел