Унікальні рукописні манускрипти із майстерні Юрія Храпая їдуть до Тернополя

До Тернополя їде унікальна виставка шедеврів - манускриптів Галицько-Волинських земель. Її перша презентація відбулась у Софії Київській.

Насправді це презентація мистецтва рукописної книги із майстерні Юрія Храпая. Юрій - практикуючий юрист і каліграф. Він вже понад 25 років разом із однодумцями відтворює богослужебні і світські манускрипти, давньослов'янські і західноєвропейські, окремі аркуші і фрагменти. Вручну відтворено значну кількість аркушів стародавніх рукописів (ХІ-ХVІ). Це Київський Псалтир, Оршанське Євангеліє. Луцьке Євангеліє, Реймське Євангеліє тощо. Також пером з допомогою спеціальних технік переписано "Слово про закон і благодать" митрополита Іларіона, "Слово о полку Ігоревім", "Сказання про житіє і подвиг Михайла Чернігівського і його боярина Федора" Литовського Статуту 1529 року та багато інших.

У Тернополі виставка анонсується під назвою "Книги є ріки, що наповнюють Всесвіт увесь...". А в Києві вона звучала трохи інакше, замість слова "наповнюють" було слово "напоюють". Як на мене, первісна назва набагато сакральніша і значиміша. Змінили одне слово - і загубилась словесна барва.  Відкриття виставки відбудеться 28 вересня у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї о 15.00

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото з відкритих джерел