Упродовж минулого року гречка здорожчала майже на 35% (Агроновини)
У сегменті бакалійних товарів з грудня 2019 року по грудень 2020 року найбільше подорожчали цукор на 46,2%, гречка – на 34,8% та олія – на 22,2%.
Про це свідчать дані Державної служби статистики. Слід додати, що ціна хліба пшеничного з борошна вищого ґатунку у грудні 2020 року в середньому по країні становила 26,73 грн/кг, що на 11,8% більше, ніж роком раніше.
За цей же період макаронні вироби з м’яких сортів пшениці подорожчали на більш як 10 відсотків – до 20,17 грн/кг, борошно пшеничне – на 13,2% до 12,7 грн/кг, цукор – на 46,2% до 20,9 грн/кг, соняшникова олія – на 22,2% до 42,07 грн/л.
Джерело: аgravery.com
Через морози морква подорожчала на 22%
Із настанням морозів та снігопадів пропозиція моркви із непристосованих сховищ зменшилася, ціни на овоч зросли від початку місяця на 22% — до 3,5-6 грн/кг.
Про це повідомив Іван Григорович, аналітик київського гуртового ринку «Столичний».
– Через морози та снігопади ускладнилася логістика моркви. Зменшилася найдешевша пропозиція цього овоча, який зберігався у непристосованих сховищах. Ціна, хоч і піднялася, але на рівень просто повернення витрат фермера на вирощування та зберігання, – розповідає експерт.
За словами Григоровича, подорожчання моркви не буде тривати довго, оскільки це тимчасове підняття ціни, поки морози та снігопади заважають вивозити овочі.
– Як тільки дороги прочистять чи самі відтануть, ціна знизиться. Адже фермери розуміють, що моркву треба продавати, вона не залишиться в овочесховищах до пізньої весни, – наголосив аналітик.
Зауважимо, що за даними найбільшого гуртового ринку Західної України «Шувар», ціни на моркву перебувають на середньому рівні за останні 5 років – 5,2 грн/кг.
Джерело: аgravery.com
Фото з відкритих джерел