В Україні подешевшали яйця та сало (Агроновини)

Серед продуктів тваринного походження з листопада 2018 року по листопад 2019 року подешевшали лише яйця та сало: на 15,6% та 1,2% відповідно.

Про це свідчать дані Державної служби статистики, пише Укрінформ.

У листопаді 2019 року десяток яєць в середньому по Україні коштував 20,93 грн, на 15,6% менше, ніж у листопаді 2018 року. Сало у листопаді 2019 року продавалося по 74,78 грн за кг, на 1,2% дешевше, ніж роком раніше.

Решта продуктів тваринного походження протягом вказаного періоду несуттєво подорожчала.

Ціна філе курячого з листопада 2019 року по листопад 2018 року зросла на 0,7%, до 104,33 грн за кг, курятини у тушках – на 4,1% до 60,74 грн за кг.

Яловичина з листопада 2018 року подорожчала на 3,6% (до 132,05 грн за кг у листопаді 2019 року), свинина – на 3,0% (до 119,32 грн за кг). Ковбасу варену першого ґатунку у минулому місяці в середньому по країні продавали по 98,02 грн за 1 кг, з листопада 2018 року вона піднялась у ціні на 6,3%.

Морожена риба у листопаді 2019 року коштувала 78,83 грн за кг, на 8,1% дорожче, ніж торік.

Молоко пастеризоване жирністю до 2,6% з листопада 2019 року по листопад 2018 року піднялось у ціні на 7,8% (до 25,22 грн за кг); сири м’які жирні – на 9,9% (до 104,7 грн за кг); сметана жирністю до 15% – на 10,1% (до 61,0 грн за кг); вершкове масло подорожчало за вказаний період на 10,3% (до 42,19 грн за 200 г).

1602 (Copy)

Учені виявили несподіваний плюс глобального потепління для фермерів

Несподіваний плюс глобального потепління для фермерів виявили британські вчені в результаті експериментів із використанням нагрітих ділянок поля для перевірки реакції культур на зміну температури. Перший у своєму роді польовий експеримент встановив зв’язок між теплішими жовтнями у Великій Британії і більш високими врожаями ріпаку, пише propozitsiya.com.

Культури, висаджені восени і зібрані на початку наступного літа, особливо чутливі до температури в певні місяці, в результаті чого розмір врожаю залежно від року може коливатися до 30%. Відомо, що більш високі температури в жовтні корелюють з більш високими врожаями ріпаку, але причина цієї тенденції була незрозумілою.

Результати цього дослідження, проведеного Центром Джона Іннеса, показують, що температура в жовтні є несподівано важливою для визначення часу цвітіння, і що більш теплий жовтень призводять до затримки цвітіння наступної весни.

Таким чином, температура має вирішальне значення для життєвого циклу ріпаку, оскільки вона визначає, в який момент рослина переживає перехід від вегетативного стану до репродуктивного, оскільки затримки в цвітінні пов’язані з більш високими врожаями.

Дослідження показало, що потепління в умовах жовтня затримало цей перехід на 3?4 тижні.

Ми виявили, що олійний рапс перестає рости, коли в кінці жовтня відбувається квітковий перехід, і що більш високі температури в цей час року дозволяють рослині рости довше і дають більше можливостей для підвищення врожайності, – наголошують дослідники.

Доброю новиною для фермерів, що вирощують ріпак, є те, що, згідно з даними метеорологічних спостережень, холодні жовтні тепер трапляються набагато рідше, ніж у минулому.

Встановивши зв’язок між осінньою температурою і урожаєм, наше дослідження показує, що зміна клімату може бути потенційно корисною для фермерів, – наголошують учені.

Фото з відкритих джерел

ціниагропродуктиріпакяйцякліматсало