В Україні випустили екзотичні органічні соуси (Агроновини)
Фермерське господарство «Стодола» в місті Первомайську на Миколаївщині запустило у виробництво лінійку органічних соусів з власноруч вирощених екзотичних овочів.
Про це повідомляє Укрінформ, пише agronews.ua.
– Наразі ми закінчили всі випробування і запустили у виробництво лінійку органічних соусів. Серед них є як екзотичні, так і класичні. Наразі це 11 соусів і 3 кетчупи. Найекзотичніший – Брокомоле. Це суміш чотирьох видів капусти: кольрабі, броколі, цвітної і капусти кейл. Повний набір вітамінів та корисних елементів. А ще це дуже смачно, – розповів керівник підприємства Ян Островський.
За його словами, до екзотики також відноситься гарбузовий соус-діп Черши. Він має незвичний пряний смак з гостринкою (давня фірмова страва лівійських євреїв). Також смаки гурманів можуть задовольнити два соуси з білої гірчиці, з медом та з кайєнськими перцями.
Щодо класичних рецептів, то наразі йдеться про 5 томатних соусів: дві сальси і три кетчупи. Вони виготовлені з відбірних органічних томатів італійських соусних сортів San Marzano та Roma власного вирощування. Фермер наголошує, що це не розведена водою томатна паста, як у більшості виробників, а натуральне томатне пюре, яке тут відразу перетворюють на соуси.
Всі соуси розфасовані в скляні банки вагою по 300 грамів, а кетчупи – у скляні пляшки по 250 г.
– Цьогоріч ми зробили пробні варки і в цілому за сезон виготовлено близько 20 тисяч баночок різноманітних соусів. На підготовку до цієї події пішло декілька років, – зазначає підприємець.
Ян Островський – випускник Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Шевченка. Він з родиною налагодив повний цикл виробництва консервів з екзотичних овочів на органічній основі, які самі вирощують, консервують та реалізують. Серед таких бамія, трюфельна картопля Вітелот, шипований огірок ківано (або рогата диня), унікальні австрійські перці, бебі-кукурудза, бебі-патісон, різнокольорова бебі-кукурудза та інші.
Сьогодні «Стодола» відома не лише на Миколаївщині, а й в Україні та за її межами. Продукція первомайських овочівників реалізується у Францію, Німеччину та Голландію. Щоправда, наразі йдеться не про промислові поставки, а невеликі партії. Адже заморські овочі досить примхливі і вирощувати їх не просто.
–Нішова продукція як такого широкого попиту в Україні ще не має, бо про неї мало хто знає і мало хто її куштував. Отож ми самі формуємо на неї попит, експериментуємо зі смаками, з рецептурою. А щоб відправити на експорт велику партію, треба вирощувати і консервувати продукцію у промислових масштабах, – наголошує молодий фермер.
На Дніпропетровщині невелике село виграло грант на 100 тис. грн
Маломиколаївка з Дніпропетровщини отримала звання «Неймовірне село України». Невеличкий населений пункт Миколаївської ОТГ став переможцем національного конкурсу.
Про це повідомляє пресслужба Дніпропетровської ОДА, пише agronews.ua.
– Всеукраїнський конкурс «Неймовірні села України» проходить щороку. Території готують цікаві бізнес-проєкти, корисні для мешканців громади. Переможець отримує головний приз від Посольства Королівства Нідерландів в Україні – 100 тис грн – зазначили в департаменті економічного розвитку Дніпропетровської ОДА.
Цьогоріч кошти на реалізацію задумів отримає Маломиколаївка.
Село невеличке – 280 мешканців. Півсотні активістів згуртувалися навколо ідеї – налагодити виробництво цукатів із гарбуза. Продукцію реалізовувати через інтернет, виставки, фести. Спочатку в громаді. Згодом вийти на рівень області й країни. У перспективі – експортувати смаколики за кордон.
– Гарбуз – головна «родзинка» Маломиколаївки. Його вирощують ледве не на кожному городі. Місцеві вирішили зробити гарбуз ще одним національним символом – на кшталт сала, – сказав голова Миколаївської територіальної громади Віктор Одоєвцев.
За призові кошти в селі планують придбати обладнання для виготовлення цукатів. Найперше – сушарки. Кажуть, грошей для старту вистачить. Як підуть продажі – розширюватимуться. Цьогоріч планують виготовити 120 кг сушених «гарбузяників».
– Наші маломиколаївці показали всій Україні, що це реально. Знайти креативну ідею. Підготувати бізнес-план. Презентувати проєкт на конкурсі. І принести інвестиції в село. А це і додаткові надходження до місцевого бюджету, і нові робочі місця, – додав Віктор Одоєвцев.
Загалом до конкурсу «Неймовірні села України» долучилися понад 200 населених пунктів країни.
Фото з відкритих джерел