В Україні вирощують чорний часник (Агро-новини)
Українське господарство “МР Гарлик” вперше в Україні розпочало виробництво чорного ферментованого часнику. Для вирощування культури компанія використовує виключно вітчизняну сировину. Потужність виробництва складає більше 200 кг на місяць, пише “Агро-Центр”.
Чорний часник виготовляється відповідно до класичної азіатської технології – методом природної ферментації в умовах високих температур і певної вологості, без додавання будь-яких барвників і хімічних речовин. За рахунок цукру і амінокислот, що виділяються за цей період, часник набуває чорний колір. “Зараз “МР Гарлик” поставляє чорний часник ресторанам і під замовлення. У майбутньому планує вийти на торговельні мережі, а також експортувати свою продукцію”, – повідомили в компанії.
Чорний ферментований часник має пряно-солодкий аромат. Він гіпоалергенний, позитивно впливає на травну, кровоносну, серцево-судинну систему і на весь організм в цілому. Після ферментації у часнику значно зростає вміст антиоксидантів і фруктози.
В Україні найбільше подорожчали яйця та сало
Ціни на більшість соціально значущих харчових продуктів виросли у жовтні 2017 р.
Про це свідчать дані моніторингу, проведеного експертами «Економічного дискусійного клубу».
Як зазначається, яйця додали 20,9% або 4,05 грн на десятку, сало — 10,9% або 6,56 грн на кілограмі, масло вершкове — 3,3%, ковбаса — 2,8%, молоко — 2,8%, а сметана — 2,2%.
Натомість органами статистики зафіксовано незначне зниження споживчих цін на курятину — на 1,4% та свинину — на 1,3%. Таке здешевлення має технічний характер і наступного місяця вказані продукти подорожчають, припускають експерти.
Окрім того, продовжують рости ціни на хліб. Масові сорти з борошна вищого ґатунку додали 2,3%, житньо-пшеничний хліб — 2,9%. Майже на 1% подорожчала олія та борошно, на 2,6% — рис.
Картопля та овочі борщового набору сезонно подешевшали. Ціни на капусту впали на 15,9%, моркву — 13,6%, цибулю — 12,5%, картоплю — 5,9%, буряк — 2,2%.
Загалом же набір із 23 соціально значущих продовольчих товарів в середньому по України коштує 911,54 грн. З початку року його вартість піднялась на 164,33 грн.
Україна відправила на експорт 14,4 млн т зерна
Україна з початку 2017/18 МР експортувала майже 14,4 млн т зернових культур, що на 0,9 млн т менше, ніж за аналогічний період минулого року.
Про це заявив голова Державної служби з питань безпечної харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа, говориться у повідомленні відомства.
«У минулому році станом на аналогічний період ця цифра становила майже 15,3 млн т. Є певне зниження, яке частково пов«язане з падінням валового збору збіжжя в Україні, а частково — з питанням зернової логістики», — зазначив Лапа.
Як зазначається, із загальної кількості експортованого зернових (14,4 млн т), понад 8,5 млн т — пшениця (у тому числі 4,8 млн т — продовольча та 3,7 млн т — фуражної), 3,5 млн т — ячмінь, 1,9 млн т — кукурудза. З експортованих минулого року 15,3 млн т: 9 млн т пшениці (у тому числі продовольчої 4,7 млн т та фуражної — 4,3 млн т), ячменю — понад 3,7 млн т, кукурудзи — 2,3 млн т).
Також у рамках поточного маркетингового року було експортовано майже 2,1 млн т олійних культур, у тому числі: ріпаку — 1,7 млн т, сої — 0,4 млн т. Станом на аналогічну дату минулого року експорт олійних становив 1,2 млн т (в тому числі ріпаку — понад 0,7 млн т, сої — 0,43 млн т).