Вантажівки заправляють свинячим жиром: нове біопальне використовують в Японії (Агроновини)
Відходи, які утворюються від виробництва продукції тваринництва вже активно переробляють розвинуті компаніях в Україні та світі. Наприклад, якщо йдеться про курятину, то пір’я та кістки птиці перемелюють на борошно, яке потім застосовують як добавку для кормів. З посліду курей роблять добрива та біопальне. Харчові відходи також можуть стати біопальним. Це довела транспортна компанія з Японії, яка заправляє вантажівки залишками супу. Компанія Nishida Shoun виготовляє біопальне для своїх машин, змішуючи рослинну олію та свинячий жир, який залишився від супів рамен. Щодня використана олія та жир збирається у 2000 ресторанів, йдеться на AgroTimes. Саме ця сировина підходить для виробництва пального з відходів. Щодня завод Nishida Shoun продукує близько 3 тис. літрів біодизелю. Частина машин транспортної компанії вже використовує для заправки перероблений жир та олію. Восени на альтернативний тип пального перейдуть усі 170 вантажівок Nishida Shoun.
Джерело: https://www.seeds.org.ua
Ціни на овочі: цибуля та огірки дорожчають
Пропозиція картоплі нового врожаю та кавунів зростає, тому ціни на ці продукти на українському ринку знижуються. Натомість цибуля та огірки дорожчають. За тиждень закупівельні ціни на цибулю на найбільшому оптовому ринку Херсонщини у селі Великі Копані зросли на 1 – 1,5 грн за кілограм, йдеться у моніторингу від AgroTimes. середня вартість якісної цибулі складає від 6 до 8,5 грн за кілограм. Дрібну цибулю на оптовому ринку можна придбати за 3 – 4 грн за кілограм. Після рекордно низьких показників, наприкінці сезону огірки почали дорожчати. Зараз їх гуртова ціна на Херсонщині коливається від 10 до 15 грн за кілограм. Що ж до овочів борщового набору, то вартість буряка та моркви за тиждень практично не змінилась. Зараз їх продають по 5 – 6 грн за кілограм. Картопля ж подешевшала до 3,5 – 5,5 грн за кілограм. Ціни на кавуни коливаються від 1,2 до 5 грн, залежно від сорту. Жовті кавуни продають по 8 грн за кілограм. Нагадаємо, минулого тижня ціни на дині в Україні зросли. Сезон збору дині в Україні вже наполовину завершився. Через зменшення пропозиції ціна на продукт в Україні помітно зросла. Наразі з полів його реалізують за ціною від 4 до 8 грн за кілограм. Відповідно до даних аналітиків порталу EastFruit, у південних регіонах України закупівельні ціни на диню минулого тижня зросли на 33%. Утім, попереду збір баштанних пізніх сортів, тому, найбільш імовірно, що ціни зменшаться вже найближчим часом.
Джерело: https://www.seeds.org.ua