Верховна Рада ухвалила законопроєкт про припинення діяльності російської церкви в Україні

За документ проголосували 265 народних депутатів

Верховна рада 20 серпня прийняла в цілому законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій. Згідно з ним російська церква в Україні має припинити свою діяльність, пише Суспільне.

За документ проголосували 265 народних депутатів. Закон набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування.

Сьогодні проголосували за фактичну заборону московської церкви в Україні. Адже йдеться не про віру, не про вірян, а про ідеологію та пропаганду, ненависть росіян до всього українського.Зараз церковні громади матимуть час, щоб позбутися будь-якого зв'язку з рф. А українці мають час, щоб вкотре зрозуміти, де ворог і як з ним боротися, – прокоментував подію народний депутат України Іван Чайківський.

Що передбачає закон

Закон про регулювання діяльності релігійних організацій має унеможливити діяльність церков, які керуються державою, яка здійснює агресію проти України, тобто — росією.

Релігійні організації, які підозрюються в співпраці з російською православною церквою, будуть перевірятися відповідною експертною комісією. Її має створити Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС). Якщо комісія зафіксує порушення — ДЕСС видасть припис церкві на виправлення ситуації.

Нагадаємо, раніше в ефірі телемарафону спікер парламенту Руслан Стефанчук розповів, що релігійним організаціям після рішення комісії дадуть 9 місяців, щоб порвати зв'язки з Росією.

Якщо зв'язки з країною-агресоркою не будуть припинені, ДЕСС подасть на цю конкретну юридичну особу позов до суду, який і матиме право ухвалити рішення про заборону.

Читайте також: Суд повернув Свято-Духівський монастир Почаївської Лаври у власність держави

На могилі 18 століття на території Почаївської лаври висадили помідори

Фото з відкритих джерел

заборонаВерховна Радазаконопроєктросійська церка