Виробники молодої картоплі не можуть продати врожай (Агроновини)

Виробники молодої картоплі на півдні України не можуть продати свій урожай. Якщо декілька днів тому перекупники закуповували картоплю по 5 грн, то на вихідних її взагалі ніхто не брав. На таку ситуацію скаржаться виробники Херсонської та Запорізької обл.

- Причина — в поганій якості картоплі: через нестандартні кліматичні умови співвідношення води та сухих речовин в бульбах не відповідає стандартам. Картопля швидко псується, погана якість картоплі позначається на її лежкості. Покупці вважають за краще використовувати стару картоплю, вона хоча й дорожча, проте якісніша, - йдеться у матеріалі.

Крім того, цей сезон в Україні характеризується перевиробництвом молодої картоплі, а несприятливі погодні умови стали причиною пізнього старту. У підсумку на картопляному ринку Білорусі місце українського «другого хліба» зайняли овочі з Азербайджану та Росії. І за якістю продукції, і за вартістю українська молода картопля наразі неконкурентоспроможна.

Джерело: https://kurkul.com Мін’юст оприлюднив покрокову інструкцію із землепродажу

Міністерство юстиції України оприлюднило покрокову інструкцію для землевласників, як підготуватись до продажу паю.

- Від початку липня українці отримали законну можливість розпоряджатися власними земельними ділянками сільськогосподарського призначення, — повідомили у відомстві.

КРОК 1. Перевірити правильність кадастрового номера в Державному акті на землю або на Публічній кадастровій мапі map.land.gov.ua. КРОК 2. Визначити, чи є особи з переважним правом купівлі. За законом — це орендар вашої земельної ділянки. Власник землі в першу чергу має запропонувати купити ділянку саме орендарю або особі, якій орендар передав своє переважне право на викуп. КРОК 3. Зібрати необхідні документи: перелік можна знайти на сайті Міністерства юстиції України. КРОК 4. Зрозуміти, як формується ціна. Ціна купівлі — продажу землі — це договір між вами та покупцем, але до 2030 р. ціна земельної ділянки виділеної у рахунок паю не може бути меншою за її нормативну грошову оцінку. КРОК 5. Обрати нотаріуса. Професіонал врегульовує різні формальності, перевіряє правильність документів і допомагає з оформленням документів.

Джерело: https://kurkul.com
агропродажінструкціяМін’юстмолода картопляземлепродаж