Як тернополянам врятуватися від спеки

Кілька актуальних порад від Центру громадського здоров’я

Чому так важливо в спекотну погоду знаходити прохолоду? Це пов’язано з тим, що високі температури можуть погано впливати на здоров’я людини. За даними CDC, сотні людей щороку помирають через спеку. Про це пишуть у Центрі громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України.

Що таке екстремальна спека?

Надзвичайна (екстремальна) спека — температури, що коливаються на 10 і більше градусів вище середньої високої температури, визначеної для певного регіону і тривають протягом декількох тижнів.

Спека може стати причиною хвороб (сонячний удар, виснаження теплом (перегрів тіла), теплові судоми, сонячний опік, висипи), особливо, якщо тіло людини не здатне охолодитися за високих температур. 

Нагадаємо, тиждень на Тернопільщині розпочнеться спекою.

Фактори, що впливають на здатність тіла охолодитися:

Люди у віці 65+ років мають високий ризик хвороб, пов’язаних зі спекою. Діти молодше двох років та люди з хронічними чи психічними захворюваннями також мають більший ризик.

Якщо ви піклуєтеся про людей із групи ризику, обов’язково простежте, щоби вони мали: достатню кількість води та перебували в прохолодному приміщенні. Запитайте їх, чи у них є до цього доступ та як ви можете допомогти.

Користуйтеся порадами, що вбережуть від спеки:

Не варто забувати, що залишати дітей або тварин у припаркованому на сонці авто — небезпечно! Машина швидко нагрівається, тому ризик отримати несприятливі наслідки від спеки значно збільшується.

Переконайтеся, що всі вийшли з авто, перед тим, як іти в справах.

Піклуйтесь і про домашніх улюбленців! Не забувайте, тваринам потрібно багато свіжої води, забезпечте їм доступ до неї.

Якщо ви дотримуєтеся дієти з низьким вмістом солі та страждаєте на діабет, маєте підвищений кров’яний тиск або інші хронічні захворювання, порадьтеся зі своїм лікарем щодо водно-сольового балансу. У разі будь-якого погіршення стану, звертайтеся до нього.

Нагадаємо, у Тернополі поливають вулиці, а в Заліщиках встановили водяні рамки: як Тернопільщина рятується від спеки.

Фото з відкритих джерел

спека