Як забезпечити організм біотином

На правах реклами

Біотин – вітамін групи В, більше відомий як вітамін краси, корисний для шкіри, волосся та нігтів. Але й для інших органів та систем біотин не менш важливий, просто його дефіцит у першу чергу впливає на стан шкіри. Адже організм вважає клітини нервової системи, м’язів, залоз внутрішньої секреції пріоритетними «споживачами» вітамінів і насамперед спрямовує вітамін В7 (інша назва біотину), що надходить до організму з їжею, на забезпечення їх потреб. Тому якщо повсякденний раціон не забезпечує повністю потребу в цьому вітаміні, на жировий та вуглеводний обмін, функціонування нервової системи та щитовидної залози це вплине ще не скоро, а шкіра може стати надто сухою, нігті та волосся ламкими. В таких ситуаціях допоможуть вітамінні добавки, існують монодобавки з вітаміном В7, але ефективніший біотин комплекс, що містить інші біологічно активні речовини, необхідні для здоров’я шкіри, волосся, нігтів (амінокислоти тощо).

Біотин – не тільки вітамін краси

Важливість біотину для волосся та нігтів пояснюється тим, що за участю цього вітаміну в організмі синтезується білок кератин. Він надає нігтьовим пластинам і верхньому, роговому шару волосся міцності, захищає волосяний стрижень від несприятливих впливів. Молекули біотину є джерелом сірки, яка необхідна для продукції іншого білка , колагену, що забезпечує пружність шкіри, допомагає утримувати всередині вологу, не дозволяє шкірі розтягуватись та обвисати.

Але це далеко не єдині функції біотину. Він:

Чи можуть продукти повністю забезпечити потребу у біотині?

Лікарі досить рідко діагностують серйозний гіповітаміноз вітаміну В7, що проявляється спочатку сухістю та інтенсивним лущенням шкіри, витонченням та випадінням волосся, сухістю очей, втратою апетиту, хронічною втомою. У більш тяжких випадках порушуються функції нервової системи, чутливість до дотиків, координація рухів. До цього виду гіповітамінозу можуть призвести:

Як правило, забезпечити достатнє надходження біотину до організму з їжею досить нескладно. Він міститься у поширених продуктах – м’ясних субпродуктах (лідером за вмістом біотину є печінка, поступаються їй нирки та серце) у яйцях (особливо у жовтку), у горіхах та насінні. Менше біотину у молоці, твердому сирі, рибі, м’ясі, шпинаті та овочах. Цей вітамін практично не руйнується при термічній обробці, тривалому зберіганні продуктів у темному місті, консервації. Більш суттєво його вміст знижується під впливом світла, заморожування-розморожування, замочування у воді. Варені яйця є його цінним джерелом, а ось сирий яєчний білок містить так званий антивітамін, що заважає засвоєнню цього вітаміну. Тому люди, що полюбляють пити сирі яйця, частіше відчувають дефіцит біотину.

Також вітамін В7 може синтезуватись мікрофлорою товстого кишечника, але практично весь ендогенний біотин використовується бактеріями для власних потреб, а всмоктується через стінки кишечника та стає доступною для інших органів мізерна частка.

І ще один важливий момент – органи та тканини людського організму можуть засвоювати лише вільний біотин, а з їжею він надходить до організму у зв’язаній з білками формі. Тому добавки, що містять чистий біотин, більш ефективні.

Фото з відкритих джерел

рекламабіотин