Які ягоди та фрукти вигідно вирощувати в Україні? (Агроновини)
Ягідний та плодоовочевий бізнес набуває популярності в Україні. Методом спроб, невдач і успіхів, українські виробники отримують сертифікати, організовують переробку та доробку, виходять на експортні ринки.
Цей напрямок цікавий і тим, що тут можуть працювати як великі компанії, так і малі фермери. Утім, для досягнення успіху варто враховувати тенденції на ринку.
Наразі серед ягід особливо популярні малина та смородина, а серед кісточкових – деякі сорти слив та вишні. Але як вишню, так і малину наразі вигідніше вирощувати для заморожування, повідомляє AgroTimes. А щодо слив, то більш популярні сорти округлої форми, а от на так звану “угорку” попит низький.
- Смородину в свій час багато корчували, і зараз цього продукту не вистачає на ринку. Малина була і буде вигідною, особливо зараз, коли є заморозка. Але її потрібно мати нормальний вал. Якщо ми маємо низьку врожайність, то там не буде низької собівартості. Ще можна розвивати такі нішеві продукти, як журавлина, актинідія, жимолость але їх дуже мало, але вони можуть підійти для маленьких фермерів, – зазначає Володимир Воєводін, експерт компанії BASF, екс-голова Державного комітету України із земельних ресурсів.
Нагадаємо, експорт ягід активно розвивається. США та Канада є найбільшими світовими імпортерами замороженої малини.
У жовтні українським виробникам вперше вдалося потрапити на ці ринки. Вихід на прямі постачання замороженої малини в країни з високим рівнем імпортних цін на цю ягоду є дуже важливим кроком для подальшого розвитку ягідного бізнесу в Україні.
М’ясні кошики та чорна ікра: українські крафтові виробники об’єднались для продажів
Вже майже п’ять років на українському ринку діє компанія, що спеціалізується лише на копченостях – це “Димне м’ясо від Тараса”. Родзинкою виробництва є натуральний процес копчення – на дровах без жодних хімічних домішок.
Тепер власник бізнесу Тарас Парандій об’єднав інших крафтових виробників – на сайті компанії можна придбати не лише м’ясо та м’ясопродукти, а й пастилу, ікру, гриби та інші цікаві продукти.
- Ми коптимо м’ясо лише на дубових дровах, використовуючи тільки натуральні спеції. За своєю природою м’ясо втрачає частину ваги під час копчення, але ми не намагаємося втримати її хімічними сполуками щоб зменшити собівартість виробництва, – розповідає Тарас.
Що ж до розширення асортименту у співпраці з колегами в компанії розповідають таке: “Раніше це було тільки м’ясо, і ми продавали його на нашому сайті, але зараз подумалось – а чому б не додати продукти від наших друзів, які не виробляємо самостійно, але які дуже-дуже любимо? Отак і з’явились на сайті – грибочки сушені з далеких лісів Закарпаття, шоколад від нашого Сергійка з Leopol, пастила від Тані з Сетно, звісно сир від іншого Тараса з Доообра Ферма / Dooobra Ferma, кава від Віктора з Fresh Black і навіть чорна ікра від Сашка з Ukrainian caviar berry”.
Також “Димне м’ясо від Тараса” пропонує оригінальну ідею для подарунків на свята – м’ясні кошики. Це набори з копченостями, соусами, салом. Є кошики, куди до м’яса додають сир чи солодощі та каву.
Фото з відкритих джерел