Зелень на ринках Тернополя - безпечна
У зеленій цибулі, петрушці, кропі, салаті та інших листкових овочах вміст нітратів не дотягує навіть до гранично допустимих значень хімії у цих овочах.
У цибулі-перо вчора було – 128 мг/кг, кропі - 232 мг/кг, петрушці – 439 мг/кг, салаті – 505 мг/кг, - розповіла завлабораторією ветсанекспертизи ринку ТОВ «Віп-маркет» на Шептицького Наталія Білецька. – Тож уже сміливо можна споживати весняну зелень. Нітратів менше допустимих граничних значень. Тепер уся хімія дорога, відповідно, її менше дають господарі.
Уся зелень на ринку переважно вирощена у закритих грунтах. Нітратів у таких овочах дозволено більше, ніж для овочів з відкритого грунту. Так, у зеленій цибулі з теплиці нітратів може бути до 800 мг/кг, а для цибулі з городів граничні показники можуть бути до 600 мг/кг. Листяні овочі з теплиць зараз можуть мати до 3000 мг/кг нітратів. Проте, як кажуть у лабораторії, таких цифр у перевіреній продукції не було.
Черемшу, до речі, у лабораторії не перевіряють, бо вона росте в лісі.
Продавці на ринку віддають пучок черемші за 2-2,5 гривні. Кажуть, що збирають її у лісах. Люди кажуть, що попит на неї є, цю рослину люблять за гострий смак, як у часника, але вона значно дешевша. Зараз це чи не найпопулярніший складник салатів.
- Мусимо збирати в лісі, на городі черемша рости не буде, хоче такий дренаж, як у лісі – гілки, листя, - каже пан Іван, який назбирав рослину на продаж у Копичинцях.
Пані Ольга із Заліщиків привезла на ринок різну зелень. Вирощує овочі вже 10 років. Зараз є великий попит на свіжу зелень, каже жінка. Вона продає кріп, петрушку, зелену цибульку, щавель, навіть шпинат. Пучок кропу і петрушки віддає по 3 грн, пучок щавлю - за 6 грн, зеленої цибулі – за 8 грн, шпинат – за 10 грн.
- Під плівкою все вирощую, - розповідає 20minut жінка. – Зараз це найактуальніший товар. Зелень - поки з теплиці. Добре, що зима була теплою, то підігрівати треба було менше. Але все одно треба багато праці вкласти. Щавель до такого розміру, як продаю, місяць росте. Але на Великдень вже точно буде не теплична зелена цибулька. Їй небагато часу треба – три тижні, і можна продавати.
Жінка додає, що зелень беруть на салати, щавель - на зелений борщ. Шпинат купують гурмани - до випічки, макаронів, соуси готують. Каже, колись тільки іноземці купували таке листя, а тепер і місцеві беруть, але не масово.
- Шпинат – на любителя, його хіба вегетаріанці люблять, - каже пані Ольга. - Мої діти такого не їдять, тому все везу на продаж.