Зворотний осмос: ефективність, принципи роботи, користь

На правах реклами

Зворотний осмос вважається найкращою та найефективнішою системою для очистки води, адже позбавляє її 99% забрудників різних типів. Він працює з бактеріями, зваженими частками, шкідливими іонами. Тонкий механізм може повністю змінити смак та запах води.

Як працює система зворотного осмосу

Для підтримання здоров'я важливо пити чисту воду, адже вона бере участь в усіх обмінних процесах і допомагає виводити сторонні речовини з організму. Тому якісна система очищення води зворотного осмосу стане найкращим рішенням, адже вона видаляє найдрібніші частки, включно з розчинними солями.

Найближчими до зворотного осмосу є процеси ультра- та нанофільтрації, які застосовуються у промислових цілях. Проте вони не здатні захоплювати іони металів, пестициди та інші розчинні речовини. А система зворотного осмосу видаляє частки до 0,001 мікрона, тому справляється з усіма забрудненнями. Вона охоплює такі етапи:

Спінений поліпропілен використовують у двох варіантах: на 5 мкм чи 1 мкм. Так вдається поділити частинки на дві категорії, щоб не забивати фільтр. Це дозволяє легше видаляти накопичення та змивати їх в каналізацію, щоб фільтр довше працював без техобслуговування.

Варіант на 1 мкм може видаляти найдрібніші частки перед мембраною, яка працює з найменшими забрудненнями. Оскільки вона має дуже дрібні отвори, більші частинки могли б їх пошкодити та знизити ефективність роботи.

Особливості мембрани

Основним елементом системи є мембрана, яка працює з іонами та молекулами. Це особливий матеріал, який пропускає лише молекули води, затримуючи усі домішки. Тому правильна осмотична мембрана виготовляється з багатьма нюансами.

Їх, як і звичайні фільтрувальні елементи, можуть розміщувати рулоном, пласкою площиною або половолоконною масою. Найпоширенішими залишаються рулонні різновиди, адже вони міцніші та довговічніші завдяки перфорованій трубчатій основі. Також вони компактні та відрізняються невелику матеріалоємність.

Вимоги до води

Система зворотного осмосу може обробити лише певну кількість забруднень, адже мембрана дуже чутлива до зовнішнього впливу. Наприклад, вільного хлору має бути не більше 0,1 мг/л, а зважених речовин — до 0,56 мг/л. Тому перед установкою основної системи рекомендують здати воду на аналіз та підібрати відповідні предфільтри, які будуть забирати основну частину забруднень, щоб зворотний осмос займався лише тонкою очисткою.

рекламаосмос