ДАІшники почали боротися з корупцією

Відбулася важлива подія в сфері електронного уряду – IT-волонтери, разом з керівництвом ДАІ і МВС, запустили на "Порталі державних послуг" реєстрацію в МРЕВ авто з пробігом. Ця послуга дозволить поставити автомобіль на облік через Інтернет та зменншить корупційні обороти серед працівників служби.

Подати документи українці зможуть, не виходячи з дому, але показувати машину у МРЕВ все одно доведеться, пише "Сегодня". Як пояснили ДАІвці, поява такого нововведення ще не означає, що всю реєстрацію можна зробити, не виходячи з дому. 

"Ця система покликана спростити життя власникам авто, - повідомляє речник ДАІ Інна Котула. - Суть роботи системи така: ви купили автомобіль, після цього заходите на сайт, реєструєтеся, заповнюєте певні поля, вносите  ПІБ, дані про договір купівлі-продажу та інше. Після цього вибираєте зручний для вас час і дату відвідування МРЕВ. Червоним кольором відзначено вже зайнятий час, зеленим - вільний. Ви обираєте зручний для вас час і висилаєте документи. Наші співробітники до вашого приїзду перевіряють автомобіль по базах викрадень та інших критеріях, після чого надішлють вам повідомлення. До вашого приїзду авто вже буде перевірене. У МРЕВ оглянуть машину. Поки що система працюватиме в тестовому режимі у двох МРЕВ – у Києві та Дніпропетровську".

IT-директор ПриватБанку Дмитро Дубілет, запевнив, що через 1-2 тижні розробники проекту обіцяють налаштувати можливість оплати послуги через Інтернет-еквайринг. "Перший час комісія за обробку платежу буде нульовою. Також розглядається можливість віддаленого отримання номера і техпаспорта", – підкреслив Дмитро Дубілет.

Коли система запрацює на повну потужність, це повинно звести до мінімуму корупцію в МРЕВ. Експерти оцінюють корупційний оборот навколо цієї послуги на рівні 0.2-0.5 мільярди гривень на рік. "Адже раніше так звані "рішали" брали гроші саме за те, що допоможуть власникам авто швидше вирішити свої питання і не стояти в черзі. Не виключаємо, що в системі будуть недоліки, але, думаємо, ми їх швидко виправимо", - повідомили в ДАІ. Водії ж раді новині, але побоюються, що "рішали" все одно знайдуть, на чому заробити. 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео