Три головних фактори, які формують курс

Три головних фактори, які формують курс, сьогодні позитивні. Перший фактор – це зовнішньоторговельне сальдо. Так, згідно з офіційними статистичними даними, воно позитивне і за січень – листопад 2015 року склало близько $300 млрд.

Другий фактор – платіжний баланс. Він також збалансований. І третій фактор – державний борг. Україна отримала реструктуризацію на чотири роки зі списання частини держборгу, тому він також не знижує курсу гривні. Відтак немає жодних економічних підстав для девальвації гривні. Це може бути лише штучна девальвація внаслідок валютних спекуляцій, зазначив економічний експерт Руслан Кулик.

Кому вигідно коливання гривні?

Бюджет
У першу чергу вигоду від знецінення гривні отримає державний бюджет. Девальвація позитивно впливає на торговельний баланс країни. Вона збільшує прибуток підприємств, в першу чергу - експортерів, так що податкові надходження до бюджету збільшаться, – роз’яснив «Номер один» Руслан Кулик. – Тим самим уряд має можливість покращити свої показники. Проте не варто плутати відносне макроекономічне благополуччя з благополуччям населення. Українців таке падіння гривні робить біднішими з кожним днем, – переконаний пан Кулик.

Експортери

З 1 січня 2016 року почала діяти зона вільної торгівлі Україна - ЄС. Тільки за перший тиждень функціонування режиму вільної торгівлі між Україною та ЄС повністю ліцензовано річний обсяг квоти на кукурудзу – 400 тис. тонн, і майже на третину використано обсяг відповідної квоти на пшеницю – понад 295 тис. тонн з 950 тис. тонн можливих. Міністерство також повідомляє, що за два тижні нового року до оформлення в преференційному режимі експорту в ЄС заявлено понад 10 тис. тонн меду, що вдвічі перевищує річний обсяг квоти в 5 тис. тонн.

Все це говорить про пожвавлення експорту зі сторони українських аграрних підприємств.

Саме тому ослаблення курсу національної валюти грає на руку експортерам. Зрозуміло, що компанії, які продають свою продукцію за кордон, збільшили свої доходи, адже експортну виручку вони тепер продають за вищим курсом. Однак даний ефект буде обмеженим і короткостроковим. Чому? По-перше, витрати і борги експортерів також часто номіновані в доларах, так що вигода буде частковою. По-друге, потрібно розуміти, що «підніматися» на ослабленні національної валюти можна лише в тому випадку, якщо йдуть структурні зміни. А якщо, крім девальвації, більше нічого не відбувається, то вигода буде тимчасовою, і після збільшення виручки неминуче відбудеться її зниження.

Нафтотрейдери.

Через знецінення гривні ціна на бензин в Україні зростатиме й надалі. Тому третя сторона, яка є у виграші,- це нафтотрейдери. Так, за словами експерта «85 відсотків палива на українському ринку – імпортне, відтак, курс іноземної валюти стає визначальним. І тому, незважаючи на зниження ціни на нафту, вартість палива суттєво не зміниться». Крім того, потрібно нагади, що 24 грудня Верховна Рада України після активних дебатів із третьої спроби ухвалила внесення змін до Податкового кодексу. Депутати прийняли компромісний проект поправок до Податкового кодексу (№3688) «Про забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році». Документом передбачено зростання акцизів на паливо. Так  для бензину ставка зросла з 202 до 228 євро за тонну. Акциз на альтернативне моторне паливо підвищено на постійній основі на 42% – з 99 євро за тонну до 141 євро за тонну (або 120 євро за 1 тис. літрів). Тому, на думку Руслана Кулика, можновладці «зацікавлені» в недешевому паливі. А всі заяви про зниження ціни, нічого більше, як політичні спекуляції.

Експерт переконаний, що у найближчі три місяці гривня коливатиметься у межах 26-28 гривень за долар. Якщо ж НБУ та економічний блок уряду лібералізують проведення операцій на валютному ринку, то у другому кварталі, варто очікувати зміцнення гривні.

«Крім того, курс багато чого залежитиме ще від військової ситуації на сході нашої держави. Зараз вона більш-менш стабільна, але ми не можемо прогнозувати, що буде далі у 2016 році, як Росія поводитиме себе по відношенню до України. Якщо буде ескалація військових дій, то звичайно, що ситуація с курсом буде гіршою, ніж прогнозують у бюджеті на 2016 рік. І ще один чинник - це зовнішня допомога. Поки що станом на сьогодні Україна отримує масштабну фінансову допомогу. Якщо вона продовжуватиметься, це також буде підтримкою для курсу і зміцнення гривні, – зазначив Руслан Кулик.

Джерело: gazeta1.com

Вибір читачів за тиждень

Відео