Шахраї продовжують обманювати покупців

Незважаючи на численні застереження у друкованих та інтернет-виданнях мешканці краю легковажать елементарними правилами збереження власних коштів та потрапляють  у пастки пройдисвітів.

За минулу добу шахраям вдалося виманити кошти у трьох мешканців області. 22-річний теребовлянин потрапив у шахрайську пастку на сайті OLX. Хотів продати дитячий велосипед, натомість позбувся півтори тисячі гривень на карті. Невідома покупець, яка буцімто хотіла придбати товар, вивідала в потерпілого номер картки та захисний «пак» код. Результат: з картки зникли понад півтори тисячі гривень.

Ще один мешканець села Мишковичі хотів придбати токарський станок через Інтернет-сайт. Гроші справно перерахував, а товару так і не дочекався. Шахрай заробив на довірі клієнта дві тисячі гривень.

Повірив у щасливе смс-повідомлення і житель Підволочищини. Зрадів, що виграв новеньку іномарку та поспішив сплатити згідно умови акції проценти від суми виграшу. Чоловік втратив 13 тисяч.

Поліцейські вкотре застерігають краян не поспішати віддавати кровні заощадження незнайомцям чи повідомляти реквізити рахунків.

Торгуючи чи купуючи у мережі, будьте особливо пильними!  Не поспішайте оплачувати товар, сподіваючись на чесність продавця. По можливості почитайте відгуки інших клієнтів про нього, просіть показати товар по відео, наприклад  через «SKYPE», вислати детальні фото на телефон чи електронну пошту. Часто шахраї створюють оголошення з неіснуючим товаром, тому підтвердити його наявність не мають можливості.  Купуйте наложеною платіжкою. Заплатите дорожче, однак таки придбаєте необхідне.

Продаючи, остерігайтеся покупців, які мало цікавляться товаром, не просять уточнити деталі (заміри, робочий стан, якість), не торгуються, а одразу просять реквізити. Зрештою, такі покупці згодом телефонують з повідомленням про проблеми з перерахуванням готівки. У такий спосіб шахраї спробують виманити якомога більше інформації про картку, реквізити та захисні дані. Часто другий дзвінок може надійти вже від псевдопрацівника банку. Перевіряйте інформацію!

І наостанок пам’ятайте: безкоштовний сир тільки у мишоловці.  Тому будь-які виграші, які передбачають сплату процентів, доставки, оформлення документів, яких ви навіть не бачили, вже викликають сумнів. Тим паче, що жодних офіційних реквізитів вам не надсилають, а сплатити потрібно на невідомий рахунок через банкомат чи «айбокс». Немає жодних гарантій, що після переказу коштів ви отримаєте дороговартісний приз. Будьте розсудливими та обачними!

Сектор комунікації Головного управління Національної поліції в Тернопільській області

 

Вибір читачів за тиждень

Відео