Аграрії Тернопільщини отримали шанс збільшити оборотні кошти (фото)

У Тернопільській області впроваджується новий інструмент залучення товарних та фінансових ресурсів в аграрну галузь краю.

Вічна проблема більшості аграріїв – нестача власних матеріальних та фінансових ресурсів, схоже, може поступово вирішуватися завдяки впровадженню нового механізму кредитування через аграрні розписки. Це дозволить більш ефективно та гнучко залучати ресурси для виробництва сільськогосподарської продукції під заставу майбутнього врожаю.

unnamed-20
unnamed-20

Як вже повідомляв «ТЕРЕН» (див. ТУТ), для аграріїв Тернопільської області використання аграрних розписок – справа нова і вони ставляться до неї із певною недовірою та обережністю. І щоб розвіяти певні міфи навколо аграрних розписок, у Тернополі відбувся тематичний круглий стіл.

unnamed-18
unnamed-18

Про особливості та перспективи нововведення його учасникам розповів керівник Проекту IFC  «Аграрні розписки в Україні» Олексій Омеляненко.

- Сільське господарство в багатьох областях, у тому числі й на Тернопільщині  посідає важливе місце. Проте всім відомо, що сільгоспвиробникам часто бракує вільних коштів. Вирішити це питання покликаний наш Проект, метою якого є впровадження аграрних розписок задля покращення доступу до фінансових та матеріально-технічних ресурсів для малих та середніх агровиробників. До того ж, аграрні розписки дають можливість прискорити процес отримання необхідних ресурсів, що є особливо актуальним у періоди польових робіт, - сказав, зокрема, Олексій Омеляненко.  

unnamed-17
unnamed-17

За його словами, згаданий Проект покликаний, передусім,  допомогти сільгоспвиробникам краще дізнатися про можливості аграрних розписок  Перед тим, як новий інструмент поповнення обігових коштів запроваджуватиметься, проводиться широка інформаційна кампанія. Зокрема, вона складається з численних семінарів, круглих столів та тренінгів. Їх учасниками стають сільгоспвиробники, нотаріуси, представники компаній-постачальників, комерційних банків, зернотрейдери. І завдання представників Проекту – максимально розповісти про переваги аграрних розписок і про те, як краще ними скористатися. Акцентується особлива увага на тому, що заставою під час оформлення аграрних розписок є майбутній врожай, а не земля. І це вкрай вигідно для сільгоспвиробників.

unnamed-16
unnamed-16

- Аграрні розписки в Україні запроваджуються з 2015 року. Вперше цей проект стартував у Полтавській області. Вже через рік до нього приєдналися Черкаська, Вінницька та Харківська області. І всюди запроваджується єдина модель інформування аграріїв про переваги нового механізму фінансування. Тож вже є маємо чималий досвід, який тепер втілюватиметься на Сумщині, Миколаївщині, Хмельниччині та Тернопільщині. Звісно, при цьому враховуватимуться особливості цих областей.

Сподіваємося на підтримку департаментів агропромислового розвитку обласних державних адміністрацій та районних управлінь сільського господарства, з якими ми вже налагодили тісне контактування. Впровадження аграрних розписок передбачає велику підготовчу роботу. Вона не обмежується інформаційною кампанією. Також треба забезпечити доступ місцевих нотаріусів до Реєстру аграрних розписок, навчити працювати з ним, провести роз’яснювальну роботу та навчання з сільгоспвиробниками. Це потребує певного часу. Тож думаю, що максимальне поширення новий інструмент фінансування отримає в нових регіонах вже під час наступних весняних польових робіт, - підкреслив Олексій Омеляненко.

За його словами, на сьогодні у відкритому реєстрі Аграрних розписок зареєстровано 60 аграрних розписок. Із них 16 вже закриті. Всі укладені аграрні розписки дозволили сільгоспвиробникам у Полтавській, Черкаській, Вінницькій та Харківській областях отримати понад 189 млн. грн. А це суттєве поповнення їхніх обігових коштів. Багато фермерів тепер виявляють бажання повторно оформити аграрні розписки. Бо вже на практиці переконалися в їх зручності та ефективності. Подібну вигоду вже відчули й компанії-постачальники матеріально-технічних ресурсів. Так що довіра до аграрних розписок в Україні зростає. Переважно аграрні розписки ототожнюють з рослинництвом. І не випадково, бо здебільшого ними користуються сільгоспвиробники, які спеціалізуються на вирощуванні зернових та технічних культур. Однак аграрні розписки можуть використовуватися і для інших культур. Тому в планах Проекту стоїть завдання проінформувати ринок щодо можливостей використання цього інструменту і для таких сегментів, як овочівництво, садівництво, тваринництво. Саме в цих сегментах аграрні розписки можуть бути актуальним інструментом для поліпшення рівня фінансування аграріїв та поліпшення взаємовідносин між компаніями-переробниками, які фінансують під вирощування і зацікавлені в отриманні продукції, та агровиробниками, які потребують фінансування.

Водночас, як повідомляє прес-служба облдержадміністрації, поширення аграрних розписок на Тернопільщині допоможе збільшити обсяг сільськогосподарських угідь, майбутній врожай з яких потенційно може стати предметом застави за аграрними розписками.

На цьому наголосив під час круглого столу начальник відділу департаменту фінансово-кредитної політики  Міністерства аграрної політики та продовольства України Сергій Карасевич.

- Невигідні умови кредитування – велика проблема для малих та середніх агровиробників в Україні. В якості альтернативи традиційним фінансовим інструментам Мінагрополітики пропонує новий механізм - аграрні розписки. Це - товаророзпорядчий документ, що фіксує безумовне зобов’язання боржника, яке забезпечується заставою, здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти на визначених у ньому умова», - зазначив Сергій Карасевич.

За його словами, цей інструмент дешевший і простіший в адмініструванні порівняно з банківським кредитуванням, вексельним фінансуванням та товарними кредитами, які донедавна були чи не єдиним джерелом залучення фінансів в АПК. Це дуже важливо, адже малим та середнім виробникам, для яких створений цей механізм, складніше знайти гроші, ніж великим холдингам.

- Середній розмір зобов’язань за однією аграрною розпискою — близько 3 млн. грн. У результаті роботи Проекту в області малі та середні сільськогосподарські товаровиробники отримають ефективний інструмент, що сприятиме залученню додаткових фінансових ресурсів за рахунок прозорості відносин з кредитором та здешевлення процедури оформлення, порівняно з існуючими інструментами.Тому аграрні розписки сприяютимуть розвиткові аграрної галузі в цілому та її інвестиційній привабливості, - наголосив Сергій Карасевич.

Під час круглого столу голова ОДА Степан Барна підкреслив, що аграрна галузь навіть в умовах економічної кризи стабільно демонструє зростання обсягів виробництва.

   - Показники  виробництва валової продукції з початку року зросли на 101,2%. В області  обробляється понад 810 тис га ріллі. Незважаючи на складні природно кліматичні умови цього року, аграрії  досягли гарних результатів у зборі врожаїв, а також маємо певні здобутки і в розвитку тваринництва. Тому наше спільне завдання – закріпити ці позиції і дати поштовх для подальшого розвитку українського АПК. Та всі ми розуміємо, що аграрний сектор – один з ключових секторів економіки, який потребує фінансових ресурсів, вимагає від сільгоспвиробників уміння і таланту. Проте всім відомо, що сільгоспвиробникам часто бракує вільних коштів. Вирішити це питання покликаний Проект впровадження аграрних розписок, - констатував Степан Барна.

unnamed-15
unnamed-15

Згідно з офіційними даними, на сьогодні в області працює понад   1,0  тис. сільськогосподарських підприємств в тому числі 575  фермерських господарств. Цей показник залишається сталим уже впродовж багатьох років, що засвідчує життєздатність та конкурентоспроможність цих господарств.

- Тому аграрні розписки дають можливість прискорити процес отримання необхідних ресурсів, що є особливо актуальним у періоди польових робіт. Ми надіємося що керівники  зацікавляться  новим альтернативним видом фінансування аграрної галузі – аграрними розписками, необхідністю їх впровадження, механізмом його використання, - зауважив очільник краю. 

Учасники круглого столі зійшлися на тому, що аграрні розписки повинні стати більш простою та дешевою альтернативою банківському кредитуванню. Головне - створити умови для запровадження та використання цього простого і доступного інструменту, який стимулюватиме стабільність і позитивну динаміку в агробізнесі.

Довідка «ТЕРЕНу». Проект «Аграрні розписки в Україні» впроваджується IFC, членом Групи Світового банку, у партнерстві зі Швейцарською Конфедерацією в Україні. Метою Проекту є покращити доступ до фінансових ресурсів для малих та середніх сільгосптоваровиробників шляхом запуску в Україні фінансового інструменту «аграрні розписки». Основні партнери Проекту: органи державної влади (Міністерство аграрної політики та продовольства України, Міністерство юстиції України); приватний сектор (постачальники матеріально-технічних ресурсів, банки, зернотрейдери), міжнародні організації. В результаті роботи Проекту малі та середні сільськогосподарські товаровиробники отримають ефективний інструмент, що сприятиме залученню додаткових фінансових ресурсів за рахунок прозорості відносин з кредитором та здешевлення процедури оформлення у порівнянні з іншими інструментами.

   Орест Сарматський

   Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео