Орест Сарматський

Молодь Тернопільщини активно переходить на «Андроїд Колядник»

fylhj]lанд01

Перша в Україні програма «Андроїд Колядник» має кілька розділів колядок та щедрівок із акордами.

Юнаки та дівчата з Тернопільщини під час новорічно-різдвяних свят досить активно використовують програму «Андроїд Колядник», яку розробили франківець Тарас Сливка з друзями.

Проект – не комерційний, це ініціатива студентів Северина Пархоменка та Тараса Сливки. Виклали програму у вільний доступ на Святвечір – 6 січня, повідомляють соцмережі.

Почали в 2014-му, коли ще вчилися в університеті. Досвіду розробки аж такого не було. Але вирішили спробувати і зробити добре діло і людям, і собі – вирішили зробити колядник на телефон. Бачив реальну проблему у собі та друзях – наше покоління, то сумно, але менше знає колядок, ніж батьки. Треба розвивати людей, – розповідає Тарас Сливка. – З того часу кожного року, ближче до Різдва, згадуємо про нього та й щось доробляємо, додаємо, змінюємо. Цього року додали колядки з акордами та можливість їх транспонувати в різні тональності. Є автоматична прокрутка. Для користувачів, як нам здається, нічого складного. Головне, щоби людям було зручно та й добре, - каже хлопець.

Якби були смартфони, коли Христос народився, то всі, хто шукав би, легко знаходив! Шукай Колядник в Google Play і знаходь колядки, щедрівки чи віншування і купу всього іншого, – запрошують розробники.

У програмі доступні наступні розділи:

* Народні колядки, Українські колядки

* Сучасні колядки

* СМС-Колядки

* Щедрування, Щедрівки

* Віншування, Вінчування

* Засівання

* Іншомовні колядки, Англійські колядки, Іспанські колядки, Французькі колядки

"Зараз це програма на ОС Андроїд, що дозволяє зручно та швидко відкрити для себе текст колядки, щедрівки, віншування чи СМС привітання на Різдвяні свята, – пояснює Тарас. – Все необхідне, щоб відчути себе в інформаційному комфорті, в цей період (окрім історій про релігію...)"

Кожного року розробники роблять доповнення  до програми.

"На даний момент технічно Колядник переписаний і відповідає всім крутостям сучасного світу мобільної розробки. Можливо, візуальна частина не є ідеалом сьогодення, але то не велика біда. Нині дизайнери дуже зайняті люди", – жартує розробник.

«Хочеться, щоб в університетах, де кожного року студенти роблять багато проектів, було більше завдань з прикладним значенням. Щоб ці проекти робили, хоч і маленьке, але добро! Це і людям добре, і студентам, що є досвід», – додає Тарас Сливка.

«Мені дуже подобається», – відгукнувся користувач Іван Цюп'як. Він запропонував зробити рубрику історичних колядок – як давніх, так і сучасних – і додати відому повстанську колядку «Настав сумний святий вечір».

Розробники погодилися і тепер мудрують ще над одним розділом.

Вибір читачів за тиждень

Відео