Віра Олександрович

У Тернополі - проти майбутніх виборів за «законом Януковича» (фото)

Проект «Про звернення щодо прийняття проекту Виборчого кодексу (проект №3112-1 від 02.10.2015 р.) уже зареєстрували у Тернопільській міській раді.

Авторів у цього документу – кілька: Андрій Грицишин, Назар Зелінка, Віктор Генсерук, Сергій Лупак, Олег Нитка, Андрій Шкула і Юрій Штопко. Вони усі – члени фракції «Самопомочі». У необхідності проведення виборчої реформи в Україні тернопільські депутати хочуть переконати: Президента України, голову Верховної Ради і народних депутатів. Від них вимагають невідкладно забезпечити розгляд у другому читанні і прийняття в цілому проекту Виборчого кодексу.

Нагадаємо, мало того, що в Україні – Центрвиборчком, або ЦВК, уже 5 років - «недійсний». У нас ще й наступні вибори до парламенту і місцевих рад дехто тишком-нишком планує проводити за «законом Януковича». Обіцянок уже було – чимало, але на реальні кроки і пропозиції щодо формування Виборчого кодексу спромоглися не влада і політики, а громадський сектор. Саме активісти «дотиснули» народних депутатів у листопаді 2017 р., і ті ухвалили законопроект у першому читанні. Але наступних кроків відтоді ніхто не робить. Саме тому у травні країною прокотилася акція «Ні! Виборам за законом Януковича». У Тернополі вона об’єднала не лише активістів, а й політиків (читайте ТУТ – прим.).

Фото2
Фото2

Цитуємо оприлюднений проект звернення: «Ми… закликаємо Вас виконати базові вимоги Революції Гідності, публічні передвиборчі обіцянки, надані громадянам України і міжнародній спільноті, та письмові зобов’язання перед учасниками Коаліційної угоди політичних сил парламенту 2014 року щодо невідкладного впровадження виборчої системи із відкритими списками.

Продовження політичних традицій часів Януковича щодо ігнорування публічних обіцянок і вимог громадян України не додає честі чинним політикам і лише підтверджує недостатність проведеного оновлення складу парламенту, перешкодою чому стала чинна «мажоритарна» складова виборчої системи. Адже боротьбу у мажоритарних виборчих округах ведуть не ідеї і програми, а адмінресурс та гроші. Тому шанси на перемогу достойних кандидатів, які не володіють потужним фінансовим ресурсом, є мізерними…

Фото3
Фото3

Українській державі критично важливо негайно провести виборчу реформу, запровадивши на парламентських виборах пропорційну систему виборів із відкритими списками. Ця система дозволяє, з одного боку, зберегти принцип політичної структуризації суспільства завдяки участі політичних партій, але водночас гарантує наявність тіснішого зв’язку народного депутата із виборцями певного округу…

Але українське суспільство не потерпить більше “політичного окозамилювання”, воно потребує реальних і швидких змін. У результаті впровадження Виборчого кодексу наша країна нарешті отримає шанс сформувати достойну політичну еліту і структуровану партійну систему замість олігархічних партій, партій-одноденок та іменних проектів під вибори. А громадяни України зможуть отримати більший вплив як на формування влади, так і на стан справ в країні…» (із повним текстом звернення можна ознайомитися ТУТ – прим.).

До речі, коли саме відбудеться наступна сесія міської ради, поки що невідомо. Втім, у порядку денному, схоже, буде багато цікавих питань (читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.).

Фото автора і «Терену»

Вибір читачів за тиждень

Відео