Віра Олександрович

Справа ще в суді, а долю школи імені Ігоря Ґерети вже вирішили остаточно (відео)

Концепцію забезпечення розвитку Тернопільського ліцею №21-спеціалізованої мистецької школи ім. Ігоря Ґерети на 2018-2023 рр. ухвалили на сесії міської ради 15 червня. Затвердили депутати того дня відразу і Статут нового навчального закладу.

Нагадаємо, йдеться про школу, яку утворили нещодавно. До того ж, рішення обласної ради, що спричинило цей крок, нині оскаржують у суді (читайте ТУТ і ТУТ прим.). І хоч крапку у конфлікті між владою, батьками, частиною педагогічного колективу ставити ще рано, життя на місці не стоїть. До 1 вересня – не так багато часу, а треба встигнути створити умови для навчання дітей у новому приміщенні. Саме цими мотивами керувалися політики, коли підтримували пропозиції, озвучені начальником управління освіти і науки Ольгою Похиляк.

Похиляк
Похиляк

Отже, відповідно до Концепції, за яку депутати віддали 32 голоси «за», учні Тернопільського ліцею №21-спеціалізованої мистецької школи ім. Ігоря Ґерети будуть здобувати:

  • початкову мистецьку освіту одночасно з початковою і базовою середньою освітою в обраному виді мистецтва;
  • профільну мистецьку освіту на основі початкової мистецької освіти одночасно із повною загальною середньою освітою;
  • профільну загальну середню освіту.

- У зв’язку з набранням чинності Закону «Про освіту» розробили і затвердили Державний стандарт початкової освіти, а також типові освітні програми для 1-2 класів, - пояснює пані Похиляк. – За ними з 1 вересня 2018 року обов’язково мають навчатися всі першокласники. Решта класів (від 2-го до 11-го) навчатимуться за державними стандартами. Відповідно, учні мистецького профілю ліцею №21 - 5-9 класів навчатимуться за робочими навчальними планами для спеціалізованих шкіл із навчанням українською мовою і поглибленим вивченням предметів музичного і художнього циклу.

Причому цю Концепцію ухвалили з урахуванням допомоги, яку пообіцяла обласна влада.

Затвердили принагідно і Статут Тернопільського ліцею №21-спеціалізованої мистецької школи імені Ігоря Ґерети (про це докладно читайте ТУТ прим.). Причому переконувати депутатів проголосувати «за» відразу кинулася ректор Галицького коледжу Марія Баб’юк.

- Ми врахували фінансове забезпечення для викладачів мистецького профілю, - додає Ольга Похиляк. – І роботу ніхто не втратить. Адже саме цього боялися у школі. Ми вже 2 мільйони виділили. Перспективи у закладу є…

Тобто, попри протести батьків і частини педагогічного колективу, а також судові «розбірки» (розгляд цієї справи, до речі, перенесли у Хмельницький, бо жоден місцевий суддя не хотів брати на себе відповідальність за подальшу долю закладу – прим.), у новоутвореному навчальному закладі все-таки налагоджують роботу. Причому міська влада пообіцяла обуреним людям не лише цілком зберегти мистецьку складову у навчальних планах учнів, а й майно обох установ. Адже раніше протестувальники побоювалися спроб захоплення приміщення школи мистецтв на вул. Медовій.

Надал
Надал

Також під час сесії 15 червня депутати розглянули низку цікавих питань. Про це читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео