Віра Олександрович

Ярина Ґерета: «У Тернополі потопталися по Конституції, і не тільки» (фото, відео)

Школа мистецтв

Рішення про реорганізацію Тернопільської обласної експериментальної школи мистецтв імені Ігоря Ґерети шляхом об’єднання її із міською школою №21 ухвалили депутати сьогодні, 20 квітня.

Відтак, уже можна говорити про створення Тернопільського ліцею №21-спеціалізованої мистецької школи імені Ігоря Ґерети. «За» проголосували 28 міських обранців, хоча передували цьому і пікет під стінами мерії, і виступи представників колись обласної школи мистецтв (читайте також ТУТприм.).

Люди_школа
Люди_школа

Люди просили відкласти рішення до повного вивчення ситуації

Захищати заклад, створений нашим знаним земляком, до зали міської ради прийшли численні представники трудового колективу школи.

Педагогічний колектив
Педагогічний колектив

Батьківський комітет
Батьківський комітет

[embed]https://youtu.be/HPGS-euKB5I[/embed]

Виступила зі зверненням до депутатів також голова батьківського комітету школи. Вона переконувала, що ухвалення рішення треба відкласти, оскільки в правоохоронних органах вже є чимало скарг і варто зачекати рішення судів.

[embed]https://youtu.be/cEFSG0K6-kk[/embed]

Спробу захистити заклад зробила і викладач та донька засновника унікального навчального закладу Ярина Ґерета.

[embed]https://youtu.be/E6FYkyWf41o[/embed]

- Якщо глянути на школу, то відразу виникає запитання: як вона буде функціонувати в тому руслі, як нам пропонують? – розповідає жінка. – Спеціалізований заклад освіти це – не комплексна школа. У нас – інтегрований розклад, тобто предмети мистецького циклу йдуть відразу із предметами загально-освітнього циклу. А як бути із індивідуальними уроками музики? Там дуже багато нюансів…

Ярина Герета
Ярина Герета

Нагадаємо, ця проблема – задавнена і вже спричиняла чимало протестних акцій у Тернополі («Терен» писав ТУТ і ТУТ прим.). Але вплинути на рішення депутатів обласної і міської ради захисники навчального закладу своїми діями не змогли.

- Щойно фракція БПП разом із іншими депутатами міської ради знищила дві школи! – написала Ярина Ґерета після сесії на своїй сторінці у «Фейсбуці». - Більшого цинізму, ніж зараз відбувається у Тернополі…, ще не було. Навіть влада Януковича не знищила Тернопільську обласну експериментальну комплексну школу мистецтв імені Ігоря Ґерети. Зате її знищила теперішня «демократична» влада, яка потопталася по Конституції України, і не тільки…

Примусового переведення дітей зі звичайного класу до мистецького - не буде!

У Тернополі вже реорганізували 26 навчальних закладів і жодних незручностей ані вчителі, ані учні і їхні викладачі не відчули. Так само безболісним буде процес зі створенням ліцею, стверджує гуманітарний заступник міського голови Леонід Бицюра.

Бицюра
Бицюра

[embed]https://youtu.be/2HIBhO3Hv9Q[/embed]

- Тернопільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №21 розрахована на 923 учнів, - каже він. - Зараз там навчається близько 500 учнів. У Тернопільській обласній експериментальній школі мистецтв ім. І. Ґерети навчається 350 учнів. Тобто місця вистачить для всіх. Ми вже прийняли рішення про ремонт і переобладнання 11-ти приміщень для потреб нових учнів. За кошти міського бюджету у них буде проведено капітальний ремонт системи опалення

[embed]https://youtu.be/RdIzKwsjGKc[/embed]

Леонід Бицюра також нагадав про близькість цього навчального закладу до Центру дозвілля і молодіжних ініціатив ім. О. Довженка. А там, мовляв, і сцена є, і додаткові приміщення для занять. Це, на його думку, є додатковим плюсом.

- Примусового переведення дітей зі звичайного класу до мистецького - не буде! – наголошує він. – Кажу це для батьків, діти яких навчаються у школі №21. Також збережеться наступність навчання, зокрема діти школи №21 навчатимуться і надалі за Типовими навчальними планами МОНУ, а класи школи мистецтв – за планами, які визначені для даного типу закладу.

[embed]https://youtu.be/iJRmoKoMPBk[/embed]

Він також наголосив, що після реорганізації будуть збережені робочі місця педагогам школи мистецтв і мережа класів закладів освіти, зокрема будуть функціонувати звичайні класи школи №21 та спеціалізовані мистецькі – школи мистецтв.

- За школою мистецтв також залишається будівля за адресою Медова, 5, - нагадує він. – Це врахували у рішенні обласної ради.

[embed]https://youtu.be/2HIBhO3Hv9Q[/embed]

Варто визнати, певні запитання у депутатів виникли. Відповідати і пояснювати все політикам взялася Ірина Сум - заступник начальника-начальник відділу дошкільної, середньої і позашкільної освіти міського управління освіти і науки.

Сум
Сум

Після прийняття рішення щодо реорганізації працюватиме робоча група із розробки Програми розвитку новоствореного закладу. До її складу запросять і педагогів, і представників батьківських рад обох закладів. На думку міської влади це людей мало б заспокоїти. Втім, активісти захисту школи мистецтв запевнили, що не заспокоються. Вони вже погрожують скаргами до прокуратури, а також судовими позовами. Далі буде…

Школа_мистецтв_люди
Школа_мистецтв_люди

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео