Орест Сарматський

Україна постачатиме м'ясо птиці до Японії (Агро-новини)

2801

В Україні завершила свою роботу японська комісія, котра перевіряла, як працює вітчизняна система контролю якості м'яса птиці. Про це повідомляється на сайті Державної служби з питань безпеки харчових продуктів

Нагадаємо, Україна потрапила в трійку світових лідерів з експорту м'яса птиці до ЄС.

Делегація Міністерства сільського господарства, лісництва та рибальства Японії відвідала державні лабораторії, лікарні ветмедицини, інспекційний прикордонний пост, вітчизняні птахофабрики і спеціалізовані бійні.

Особливу увагу місія приділила можливостям державних лабораторій діагностувати хвороби птиці, зокрема на високопатогенний грип.

Наступним етапом переговорів стане відпрацювання умов експорту м'яса птиці та м'ясопродуктів у Японію, а також узгодження ветеринарного сертифіката.

На відшкодування вартості садивного матеріалу аграріям буде направлено 72,1 млн грн

За бюджетною програмою «Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів,  виноградників та ягідників і нагляд за ними» для компенсації витрат на садивний матеріал аграріям буде нараховано 72087,4 тис. грн. Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Нагадаємо, аграріям відшкодують вартість будівництва тваринницьких ферм в розмірі 220 млн грн.

Відповідне рішення було прийняте на засіданні Комісії Мінагрополітики з питань державної підтримки розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства. На засіданні були присутні представники міністерства, Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України, Українського інституту горіхоплідних культур, асоціацій «Укрсадпром», «Укрсадвинпром», «Української горіхової асоціації», корпорації «Укрвинпром».

Зокрема, компенсацію за придбання садивного матеріалу плодово-ягідних культур, винограду та хмелю отримають 56 підприємств із 18 областей України. Нові насадження зерняткових, кісточкових, ягідних, горіхоплідних культур та виноградиків закладено на 1255 га.

2802 (Copy)
2802 (Copy)

Загалом, від регіональних комісій надійшли документи для компенсації витрат 62 учасникам ринку,  під час розгляду яких 6 заявок були відхилені  для доопрацювання і повторного обговорення.

Серед напрямків державної підтримки аграрного сектору на поточний рік окрема увага зосереджена на розвитку садівництва та виноградарства, враховуючи неприйнятну ситуацію, яка склалась на ринку плодоовочевої продукції. Маючи сприятливий клімат, якісні ґрунти та традиції садівництва, Україна за два роки імпортувала свіжих овочів і фруктів на більш як чверть мільярди доларів ($274 млн).

В рамках цієї програми, загальним обсягом фінансування у 300 млн гривень, держава компенсуватиме сільгоспвиробникам до 80% вартості саджанців. Це найбільш капіталоємна складова інвестпроекту, на яку припадає до половини усіх витрат, - йдеться у повідомленні.

За попередніми підрахунками, наприкінці року планується вийти на показник понад 3 тис. га нових садів та виноградників.

Вибір читачів за тиждень

Відео