Ростислав Фук

Із листопада на Тернопільщині заборонили вилов риби в зимувальних ямах

Риболовля у заборонений період дозволена на ділянках для любительського рибальства поза межами зимувальних ям

риба

З першого листопада 2023 року у Тернопільській області розпочинається заборона на лов водних біоресурсів на зимувальних ямах. Триватиме вона до початку нерестової заборони на лов у 2024 році. Про це повідомили у пресслужбі Тернопільського рибоохоронного патруля.

Відповідний наказ видали від 27 жовтня. У ньому зазначені терміни, перелік та межі зимувальних ям у водних об’єктах області. Риболовля у заборонений період дозволена на ділянках для любительського рибальства поза межами зимувальних ям. З переліком зимувальних ям у водоймах Тернопільської області можна ознайомитись на сайті або за посиланням: https://trn.darg.gov.ua/files/14/10_30_perelik.pdf

Загальна кількість гачків на водоймах загального користування не повинна перевищувати семи на рибалку.

За недотримання зазначених норм передбачена адміністративна відповідальність - штраф від 340 до 680 грн. Крім штрафу за незаконний вилов нараховуються збитки за кожну виловлену рибину. Наприклад: судака – 3587 грн, сома — 5117 грн, щуки — 3468 грн, сазана (коропа) — 3706 грн, білого амура — 3553 грн, білизни (жереха) — 1649 грн, ляща — 1649 грн, лина — 1598 грн, плітки — 1564 грн, краснопірки — 1564 грн, плоскирки — 1564 грн, карася – 1581 грн тощо.

Залежно від заподіяних збитків (а саме нанесення істотної шкоди), передбачена кримінальна відповідальність за статтею 249 Кримінального кодексу України (незаконне зайняття рибним промислом). Дана стаття передбачає штраф від 17 000 до 85 000 грн. або обмеження чи позбавлення волі на строк до трьох років з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Тернопільській області закликає всіх рибалок-любителів та рибалок-спортсменів дотримуватись заборони на вилов водних біоресурсів на зимувальних ямах. Якщо Ви помітили порушення, прохання терміново повідомляти на цілодобову «гарячу лінію» Тернопільського рибоохоронного патруля: (0352) 27 - 70 – 34 та (097) 427- 85- 95, – йдеться в повідомленні.

Довідково

З настанням холодів у водоймах відбуваються зміни, які впливають на поведінку риб. У них різко знижується активність, практично повністю припиняється споживання їжі, сповільнюються процеси росту, знижується частота серцевих скорочень, сповільнюються реакції на подразники. В цей час риба дуже вразлива, тому вона збирається в зграї та йде на зимівлю до зимувальних ям.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео