Ростислав Фук

Командир артилерійської бригади подарував тернопільському музею гільзу з лазерним гравіюванням (фото)

Орнаментальна композиція виконана невідомим різьбярем по металу

Днями командир 44-ї окремої артилерійської бригади Роман Дудченко подарував на постійне зберігання у фонди Тернопільського обласного краєзнавчого музею латунну гільзу з лазерним гравіюванням. Дана річ була відпрацьована по рашистах на Запорізькому напрямку, а завдяки майстерній художній обробці отримала друге життя, повідомляє завідувачка сектора відділу стародавньої історії музею Оксана Зборівська.

Орнаментальна композиція виконана невідомим різьбярем по металу. Внизу, на геральдичному щиті, зображені дві перехрещені гармати – як символ артилерії.

Під ними – подвійний хрест, розщеплений знизу – основний елемент герба Данила Апостола, гетьмана Війська Запорозького, голови Гетьманщини на Лівобережній Україні у ХVIII ст., котрий багато уваги приділяв розвитку військa, а особливо артилерії, й ім’я якого носить дана бригада.

На гільзі також є гравірування девізу артилеристів «Вогонь запеклих не пече».

З іншої сторони гільзи розміщений геральдичний щит, на полі якого перехрещені шабля (символ військової перемоги) і булава (орган військового управління) – символ гетьманської влади.

Відображено і хрест з розширеними кінцями, який часто фігурує на козацьких прапорах. Орнамент у верхній частині гільзи нагадує українську вишивку. Експонат місцями має темний нагар від пострілу, нагадує, що війна триває в реальному часі.

Гільза вже є доступною для огляду в експозиційному залі новітньої історії у розділі російсько-української війни.

Колектив музею щиро дякує Роману Володимировичу Дудченку за сувенірну гільзу і просить надалі передавати предмети пов’язані із сучасною боротьбою України проти росії, адже кожна така річ розповідає нам історію битв, успіху, а інколи, на жаль, і втрат, йдеться в повідомленні.

Фото Тернопільського обласного краєзнавчого музею

Вибір читачів за тиждень

Відео