Олена Зеленська відвідала Інклюзивно-ресурсний центр у громаді під Тернополем (фото)

Перша леді поспілкувалась з фахівцями центру та з дітьми, які тут навчаються

Перша леді Олена Зеленська відвідала Інклюзивно-ресурсний центр у Великій Березовиці. Вона поспілкувалась фахівцями закладу та познайомилася з дітьми, які там навчаються. Про це повідомляють у пресслужбі Великоберезовицької громади.

У центрі навчаються місцеві діти та вимушені переселенці. Один з них – 4-річний Денис з Херсонщини. Через війну хлопчик став тривожний та замкнений. У нього частково порушилося мовлення.

Поки його тато захищає країну на фронті, вони з мамою переїхали до Тернопільської області й тут звернулися по допомогу, - написала на своїй сторінці Олена Зеленська.

Інклюзивно-ресурсний центр Великоберезовицької селищної ради Денис відвідує вже рік, де проходить корекційно-розвиткові заняття.

Також, у центрі працюють спеціалісти, які щодня надають допомогу дітям. Зокрема, з фахівцями спілкувалися перша леді Олена Зеленська.

Тема мого візиту на Тернопільщину – безбар’єрність у дії, і доступна для всіх якісна освіта – якраз одна з глобальних цілей всеукраїнської Стратегії безбар’єрності. Кожен інклюзивний клас, кожен пройдений завдяки адаптованим підручникам урок, кожне здобуте завдяки фахівцям центру знання  – це шлях до кращого майбутнього не тільки конкретної дитини, а й усієї країни. Бо Україна – країна для людей, – наголосила перша леді.

У 2023 році фахівці закладу провели 713 індивідуальних та групових корекційно-розвиткових занять. Усі кабінети Інклюзивно-ресурсного центру облаштовано необхідним обладнанням.

У центрі ми обладнали кабінети вчителя-логопеда, психолога та вчителя-дефектолога. Зокрема, зробили внутрішню вбиральню відповідно до державних будівельних норм для людей з особливими потребами. Перед входом облаштовано пандус для забезпечення безбар’єрного доступу до закладу, - каже директорка Інклюзивно-ресурсного центру Великоберезовицької селищної ради Світлана Лоза. 

Загалом у школах Тернопільщини – 923 інклюзивні класи, у яких навчаються 1153 учні, повідомляють у пресслужбі обласної військової адміністрації. Фахівців для роботи з ними теж готують тут – в Інклюзивно-ресурсному центрі. 

Центри співпрацюють із родинами, визначають, що потрібно кожній дитині, піклуються про те, щоб у всіх були відповідні навчальні матеріали, за потреби – підручники шрифтом Брайля, навіть забезпечують спеціальний транспорт до школи та зі школи.

Нагадаємо, також перша леді відвідала одну з тернопільських лікарень та обласний центр зайнятості.

Фото пресслужби Олени Зеленської

Вибір читачів за тиждень

Відео