Тамара Коблик

На Тернопільщині відкрили пам'ятну таблицю в честь росохацької групи (фото)

Того ж дня Володимир Мармус презентував фундаментальну працю – глибоку, докладну та цікаву історію рідного села, що отримала назву «Росохач в контексті історії України»

1 вересня у селі Росохач день був насичений цікавими та важливими для наступних поколінь подіями. На фасаді місцевої гімназії урочисто відкрили меморіальну дошку, приурочену подвигу знаменитої Росохацької групи, яка наважилась 50 років тому повстати проти радянської тоталітарної системи. А опісля – керівник тієї ж групи Володимир Мармус вперше представив громадськості свою чергову титанічну працю – книгу «Росохач в контексті історії України». Про це розповіли на сторінці Чортківської міської ради у фейсбуці.

Тоді, 22 січня 1973 року, вчинок невеликої групи ще зовсім юних хлопців із Росохача, котрі вивісили у Чорткові 4 національних українських прапори та 19 прокламацій – обговорювали далеко за межами Чортківщини. До того ж, поговорювали, сміливий вчинок наших хлопців розлютив тодішню кремлівську верхівку. Сьогодні – 50 років по тому – українським прапором вже нікого не здивуєш. Але ми, як і тоді – продовжуємо боротись із тоталітарним режимом – спершу з радянською імперією, а тепер з росією. Сьогодні три легенди, три учасники Росохацької групи – Володимир і Микола Мармуси, Петро Вітів урочисто відкрили меморіальну дошку в честь легендарної юнацької звитяги. Вони і їхній подвиг – увічнені назавжди.

Відразу ж після відкриття таблиці події змістились у місцевий центр культурних послуг. Там Володимир Мармус презентував фундаментальну працю – глибоку, докладну та цікаву історію рідного села, що отримала назву «Росохач в контексті історії України». У цій книзі зібрано усе, адже інформацію автор збирав з 2015 року: там і давня історія поселень, що були на місці Росохача, і історія чи не про кожну тутешню родину, і спогади про ті важкі часи після подвигу, якому виповнилось вже 50 років.

Фото Чортківської міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео