Тетяна Бакай

У Тернополі запрошують на арттерапію вимушених переселенців та військових

Учасники проєкту можуть поспілкуватися з психологинею та взяти участь у художньому майстер-класі

Проєкт “Україна-Словенія: дружній простір” відкрили нещодавно в обласній універсальній науковій бібліотеці у Тернополі. Проєкт розрахований на внутрішньо-переміщених осіб, військовослужбовців та членів їх родин. Тут вони можуть безкоштовно поспілкуватися з психологинею, взяти участь у художніх майстер-класах. 

Такі заняття допомагають людям просто ментально відпочити, відволіктися від стресів та позбутися своїх страхів, –  розповіла Терену керівниця проєкту Юлія Чуйко. 

Такі заняття допомагають людям відпочити та відволіктися від буденності 

Реалізувати проєкт організаторам вдалося завдяки гранту у розмірі 9 тис. євро, який вони виграли у 2023 році. Ідентичний  простір відкрили і у бібліотеці в Словенії. 

На відкриття простору у словенському місті Ормож ми витратили таку ж суму і таким чином маємо змогу проводити арттерапевтичні заняття та час із психологом і в Тернополі, і в Словенії, — каже керівниця проєкту.

Психологічні заняття з учасниками тривають орієнтовно 3 години. Психологиня Світлана Гліган розповідає, як подолати стрес та адаптуватися до усіх подій навколо. 

Другим способом терапії є творчість, де учасники малюють картини разом з художником Рустамом Давлетовим. Присутні можуть виразити усі свої емоції через мистецтво і таким чином відволіктися від стресів та тривог. Одне заняття можуть відвідати не більше 10 людей,  і тривають вони орієнтовно 2 години. 

Ми намагаємось вибирати таку картину, яку зміг би повторити кожен. Це якісь невимушені сюжети та пейзажі, аби кожному вони припали до душі. Труднощі виникають в тому, що багато з учасників дуже давно не малювали і налаштуватись на творчість їм неабияк важко. Але у процесі роботи все виходить, і результатом усі приємно задоволенні, - каже Рустам Давлетов. 

В кінцевому результаті усі учасники отримують готову картину 

Як розповідають організатори, проєкт передбачає онлайн-зустрічі учасників у Тернополі та у словенському місті Ормож. Тобто тимчасово переселені люди з України, які проживають у Словенії, можуть поспілкуватись з психологинею Світланою Гліган. А також паралельно малювати свої картини з художником Рустамом Давлетовим. 

До слова, наступний художній майстер-клас для дітей та відбудеться 5 березня. Для того, щоб записатися на арттерапевтичні заняття, потрібно звернутися в обласну універсальну бібліотеку, яка надасть всю інформацію стосовно розкладу занять. Або ж за телефоном керівниці проєкту Юлії Чуйко: 098-946-21-06. 

Читайте також: «Скажи чесно, ти як?»: у Тернополі діє програма ментального здоров’я.

«Їхні очі дивляться в душу»: тернопільська художниця малює портрети захисників.

У Тернополі запрацювало безкоштовне «Ветеран таксі».

Фото з особистого архіву Юлії Чуйко

Вибір читачів за тиждень

Відео