Ростислав Фук

В Україні прогнозують рекордне підвищення цін на пальне

Підвищення слід очікувати вже в середині вересня, вважає експерт

пальне

У середині вересня 2023 року в Україні вартість бензину підніметься до 60 грн/л. Такий прогноз зробив директор мережі АЗС Prime Дмитро Леушкін, пише agronews.ua.

За його словами, причина підвищення цін на бензин полягатиме в тому, що Саудівська Аравія знизить видобуток нафти на 1 млн барелів. Внаслідок цього вартість нафти підскочить до 90 доларів за барель (бочку). Після такої заяви Саудівської Аравії вартість нафти на міжнародних ринках уже почала зростати.

Лєушкін вважає, що якщо нафта коштуватиме 90 доларів за барель, то тоді в Україні за один літр бензину потрібно буде сплачувати 60 гривень. На його думку, 60 гривень за літр бензину слід очікувати в середині вересня 2023 року. І це ще оптимістичний сценарій.

Експерт прогнозує, що, швидше за все, українські АЗС підійматимуть ціни на бензин на 1-2 гривні щотижня до кінця літа.

Яка ймовірність, що ситуація розвиватиметься таким чином, як каже Дмитро Леушкін? Сам він оцінює, що його прогноз здійсниться на 90%. Саудівська Аравія, звісно, може змінити своє рішення щодо нафти. Але вмовити її на це можуть лише США. На які поступки погодяться піти Сполучені Штати для цього – припустити важко.

Нагадаємо, ціни на бензин, дизельне паливо та автогаз в Україні почали помітно збільшуватись після того, як Кабмін з 1 липня 2023 року повернув довоєнні податки на паливо. Лєушкін очікує, що наприкінці липня в Україні вартість бензину може досягти 55 гривень за літр. Річ у тім, що мережі АЗС вже практично продали паливо, яке вони ввезли в Україну в червні за старими акцизами. Тепер у продажу з’являється паливо, ввезене за новими, вищими, акцизами.

Підвищення цін на бензин та дизель на початку липня було пов’язане із підвищенням ПДВ на паливо з 7% до 20%.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео