Олена Чепіль

«Віддавали життя на не своїй війні»: історії тернопільських воїнів-афганців (фото)

15 лютого відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 35-ту річницю виведення військ з Афганістану 

Юнаки та юначки у 80-х роках минулого століття змушені були виконувати наказ тодішньої радянської влади та брати участь у війні в Афганістані. Багатьох з них вже немає в живих, інші ж отримали інвалідність після поранень, підірвали здоров’я через важкі умови війни та досі не можуть забути болісні спогади про той страшний у їх житті період. День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 35-ту річницю виведення військ з Афганістану відзначають 15 лютого. 

У Тернополі полеглих у Афганістані вшанували молитвою та хвилиною мовчання.  На захід біля пам’ятника воїнам-афганцям зібралися десятки учасників тодішньої війни. Вони принесли з собою лампадки і квіти, поділилися спогадами та пом’янули загиблих побратимів. Серед присутніх — Голова районної спілки ветеранів Афганської війни Василь Брицький. Чоловік пішов воювати, коли йому було 26 років. Каже, тоді ніхто належно не був підготовлений, тому юнаки вчилися вже на полі бою. 

“Самі вчилися стріляти і рити окопи”

В Афганістані служив два з половиною роки. Був лейтенантом. Звичайно було страшно. Ти приїжджаєш, все стріляє, не знаєш навіть куди ховатися. Потім ми вже трохи освоїлися. Самі вчилися як стріляти, як окопи рити, як під скелями ховатися. Один із найстрашніших днів, коли ми з хлопцями попали в кільце. Я зміг вибратися і за це мені дали орден Червоної зірки, - розповідає учасник війни в Афганістані Василь Брицький.

Василь Брицький воювати пішов у свої 26 років

Віддати шану своїм побратимам також прийшов учасник війни  Ігор Тарас. Чоловіка мобілізували у 1985 році. Тоді йому було лише 18. 

Я вчився на тракториста, а туди відправили в розвідувальний батальйон. Три місяці був на навчанні, а потім 2 роки — в Афганістані. Найбільше запам'яталися моменти, коли за пів метра від тебе йде ряд куль, а ти повинен прийняти моментальне рішення, аби зберегти своє життя, — пригадує Ігор Тарас.

57-річний чоловік каже, війна підірвала його здоров’я, через що отримав ІІ групу інвалідності. 

Коли ти цілу ніч лежав на піску, а зверху безперестанку ллє дощ, то воно звичайно зараз відображається на здоров’ї. Ми клали під себе бронежилет, але вони із заліза й дуже холодні… — каже чоловік. 

15 лютого Ігор Тарас вшанував пам’ять про своїх побратимів, які загинули у війні в Афганістані  

Ігоря Тараса та ще десятки інших учасників війни нагородили грамотами, подяками, нагрудними знаками та почесними подарунками.

Чимало афганців зараз волонтерять і захищають Україну

Загалом участь у війні в Афганістані взяло 150 тисяч українців, з них загинуло 4 тисячі, а ще понад 8 тисяч людей отримали поранення. Чимало афганців з початку війни на сході України добровільно захищають рідну землю від російських окупантів.

Сьогодні ми вшановуємо усіх українців, які брали участь у боях на території інших держав. Тоді була не наша війна, але люди змушені були виконувати свій обов’язок та воювати. Сьогодні ж ми повинні боронити кордони своєї суверенної країни, боронити свою землю від російського ворога. Багато тих, хто брав участь у війні в Афганістані, зараз або волонтерить, або знову взяли до рук зброю та пішли захищати кожного з нас. Честь і хвала Вам, - каже перший заступник голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук.

Нагадаємо, День вшанування учасників бойових дій на території інших держав відзначають з 2004 року щорічно 15 лютого.

Фото авторки та Тернопільської обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео