Ростислав Фук

Виставку відомого художника з Тернопільщини відкрили у Відні

На виставці «Віденські рапсодії», яка триватиме до 30 березня, представлені близько 50 творів

Відкриття виставки видатного українського митця Івана Марчука «Віденські рапсодії» відкрили в столиці Австрії. Про це пише Укрінформ.

Вернісаж виставки провели в артцентрі відомого австрійського виробника шампанського Schlumberger у Відні.

Під час відкриття виставки художник розповів, що у нього зараз вже є «близько 15 марчучків» – стилів творчості, і один з них представлений зараз на виставці у Відні.

У мене є вже 15 різних «марчучків», вони всі різні, і це один із них. Цей розділ я розпочав 1978 році під назвою «Кольорові прелюдії, - зазначив Марчук.

На виставці «Віденські рапсодії», яка триватиме до 30 березня, представлені близько 50 творів, переважно, створених у Відні, куди художник був змушений виїхати після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Якщо у мене музика не звучить голосно і словесно, то вона у мене грає скрізь на картинах. Вони побудовані на тому, що й музика - ритм, колір, гармонія і форма, - так Марчук охарактеризував роботи, презентовані на виставці.

Під час вернісажу митець також анонсував свою наймасштабнішу монографічну виставку, яка відкриється вже незабаром, 9 лютого, у Відні. Експозиція під назвою «Голос моєї душі» включатиме 250 робіт художника різних періодів його творчості.

Ця виставка, яка перед вами - це лише один з «марчучків». І можна сказати, що це – увертюра до великої опери, яка скоро буде представлена тут у Відні вашому зору. Думаю, якщо ви підете на цю виставку, то опинитеся у царстві див, - сказав митець.

Нагадаємо, народний художник України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, кавалер ордену Свободи та відзнаки Президента України «Національна легенда України», Іван Марчук є членом «Золотої гільдії» Міжнародної академії сучасного мистецтва у Римі, за версією британського видання The Telegraph входить до списку 100 живих геніїв сучасності, укладеного рейтинговим опитуванням у Великій Британії (Graators Synectics, 2007).

За більш як 70 років творчої діяльності митець створив близько 5 тисяч полотен, провів близько 200 монографічних виставок як в Україні, так і за кордоном. Лише за останні роки його твори демонструвалися у Литві й Латвії, Бельгії й Люксембурзі, Угорщині й Туреччині, Німеччині й Польщі, Чехії й Словаччині, Таїланді й Тунісі, Йорданії й США, Іспанії й Австрії - загалом у більш як двадцяти країнах світу.

Читайте також: У Тернополі відкрили фотовиставку захисника Юрія Костишина

Світлини тернопільської фотографині і журналістки покажуть на виставці у Кельні

Фото, відео: Укрінформ

Вибір читачів за тиждень

Відео