Сільський продавець з Підгаєччини рятує від укусів гадюк

В Україні – дефіцит «протизміїних» ліків.
З настанням тепла чи не щодня надходять повідомлення про потерпілих від гадюки. Якщо таке нещастя, не дай Боже, станеться з кимось із жителів Підгаєччини, місцеві люди знають, що робити у першу чергу: дзвонять до знахарки зі села Рудників Марії Мороз. Завдяки своїм травам і зцілювальним молитвам від зміїного жала вона врятувала не одну людину. На медиків у районі твердої надії нема - спеціальних ліків проти гадючих укусів їм не завозять. А везти ураженого в обласну лікарню — можна і не встигнути...

Надзвичайна подія сталася у селі Угринові. У гості до бабусі Марії Гузель, яка живе під лісом, з райцентру приїхав зі своїми батьками першокласник Андрійко. Хлопчина захотів піти погуляти на гору, де росте горицвіт. Каже своєму дядькові: “Нам учителька у школі казала, що ці квіти заборонено зривати. Але можна я собі зірву хоча б одну і подарую її бабусі?”. Звичайно! Андрійко нахилився, простягнув руку до квітки, але тут же сіпнув її назад, скрикнувши, почав плакати. Дорослі подумали, що хлопчик вколовся до якогось терня. Та побачили, як з місця, де стояв малий,  у кущі швидко відповзає гадюка...
Андрійко зблід, почав сильно блювати, пухнути, непритомніти. Бабуся (працює бухгалтером в управлінні сільського господарства РДА) не розгубилася. По телефону набрала номер знахарки Марії Мороз, що живе у Рудниках, і невдовзі були вже у неї — через поле до цього села буде п’ять кілометрів. Пані Марія накопала і приготувала якогось зілля, дала випити настоянку дитині — і їй відразу стало значно легше. Але оскільки у школяра ще була підвищена температура і поболювала рука, повезли Анд­рійка до районної лікарні. Там протягом тижня кололи його антибіотиками.

Про знахарський талант Марії Мороз місцеві медики знають давно, довіряють їй. У разі, коли в лікарню потрапляють пацієнти зі зміїними укусами, розводять руками: готові дати вам машину “швидкої” до Тернополя, а більшим допомогти, на жаль, не можемо: проти зміїної отрути у наших аптечках немає нічого. Відтак рятівницею для уражених гадюкою стає пані Марія з Рудників. 
Марія Василівна Мороз колись працювала продавцем у крамниці. Нині - на пенсії. Застати її вдома не могли, бо того дня повезла в лікарню маму, яка зламала ногу. Тож про чудодійний талант односельчанки кореспонденту “Високого Замку” розповіли  її земляки.
- Купу народу вилікувала наша Марія, - каже її тезка, яка живе на іншому кінці Рудників. - Приїжджали до неї після укусів гадюки старші жінки, молоді чоловіки, діти з Бережан, Козови, Слобідки. Чим лікує, як готує ліки — ніхто того не знає, нікому про це не каже. Марія іде в ліс, на горби, шукає тільки їй відоме зіл­ля, дає настій хворому. Але от біда — якби, не доведи Господи, її саму вкусила якась гадюка – рятувати її не було би кому... 
Марія Мороз лікує лише від гадючої напасті. Цей дар перейняла від свого покійного діда, відомого в окрузі траво­зная. Одного разу він скликав усіх своїх внуків і швидко прочитав їм спеціальну молитву проти гаддя. Хто її запам’ятає — тому суджено лікувати людей. Найкращим учнем виявилася Марія. За дідів­ським правилом, цю знахарську науку вона у згаданий спосіб згодом має передати своїм онукам. 

Як добре, що у першокласника Андрійка та інших жителів  Підгаєччини знайшлася неподалік така вправна рятівниця. А як бути тим українцям, у кого поруч немає такої знахарки, як Марія Мороз?

А тим часом...
У Міністерстві охорони здоров’я ситуацію із забезпеченням сироваткою проти зміїної отрути “ВЗ” так і не прокоментували. А от у Департаменті охорони здоров’я ЛОДА розповіли, що сироватки немає, і перебої з її постачанням спостерігаються вже не перший рік. В Україні сироватки не виробляють. “Якщо людину вкусила гадюка, треба звернутись у лікарню. Там запропонують альтернативне, нічим не гірше лікування”, - розповів “ВЗ” головний позаштатний анестезіолог Львівської області Ярослав Підгірний.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео