Що буде з візами і війною: ТОП-цитати Порошенка

Президент України Петро Порошенко виступив зі щорічним зверненням до парламенту, в якому згадав і про російську агресію, і про економіку, і про безвізовий режим, і про 4G, і навіть про англійську мову.


Про російсько-українську війну

Зараз в зоні АТО боронять країну понад 50 тисяч героїв, а загальну чисельність Збройних сил України ми довели до 250 тисяч.

Зараз на території України перебуває 14 батальйонно-тактичних груп загальною чисельністю, яка перевищує 9 тисяч військовослужбовців. Концентрація російських військових поблизу держкордону в півтора рази більша, ніж рік тому.

На наших східних рубежах ми зупинили найсильнішу армію континенту. Адже там проти нас воюють регулярні підрозділи російських Збройних сил.

Війна – це не наш вибір. Мій мирний план, озвучений рік тому в цій залі, ліг в основу Мінських угод, прийнятий всім світом, в тому числі й Росією.

Досі є загроза повномасштабного наступу Росії. Як би не було важко, в бюджеті на 2016 рік ми знову підемо на збільшення витрат на оборону та безпеку.

Все, що ми збираємося робити в сфері безпеки, буде уніфіковане під НАТОвські стандарти.


Про жертв війни

Громадян України, які є на тимчасово окупованих територіях, розглядаю як українських полонених, захоплених загарбниками.

Понад 1700 воїнів-героїв і більше 6400 вбитих мирних громадян – це тисячі рубців у моєму серці.


Про безвізовий режим

Всі технічні завдання ми маємо виконати до кінця серпня. А у вересні ми очікуємо останню оціночну місію Європейського Союзу.

Закликаю коаліцію призначити якнайшвидше віце-прем'єра, відповідального за євроінтеграцію.

Щойно мені доповіли, що за моїм наполяганням керівника Державної міграційної служби відправлено у відставку. Бо саме по лінії цього відомства європейські партнери пред’явили нам найбільшу кількість нарікань.


Про недоторканних

Прошу продовжити цей добрий трек, який ви продемонстрували вчора (зняття недоторканності з нардепів Сергія Клюєва і Сергія Мельничука — "24"). Цей крок був правильний, але недостатній. Це повинно бути продовжено.

Наполягаю на остаточному скасуванні депутатської недоторканності та обмеженні недоторканності суддівської.

 

Про зміну уряду

Проміжні результати наступного етапу спільної роботи будемо підводити восени. Під мікроскопом буде розглянута діяльність кожного міністра. Здійснювати, і я не виключаю, можливо, переформатування Кабінету міністрів.

Це не мої повноваження, я не знімаю і не призначаю членів уряду та міністрів. Але якщо цього не зробить сама коаліція, іноді можна бути впевненим, що цього може захотіти суспільство.

Перехід до електронного урядування — одна із найголовніших програм на наступні роки. Це допоможе боротися з бюрократією та корупцією.


Про прокурорів і суддів

На прокуратуру чекають скорочення, чистки і конкурсний відбір нових місцевих прокурорів та їхніх заступників.

Сформовано Вищу раду юстиції. І вона цього місяця, сподіваюся, вирішить питання звільнення як мінімум 300 найодіозніших суддів.


Про тарифи

Варто пам’ятати, що зі всіх варіантів вирішення застарілої тарифної системи, які обговорювалися з МВФ, вдалося відстояти найменш жорсткий.

Для тих, у кого мало грошей і низьке споживання, зростання тарифів повинно залишитися майже непомітним.

Ми більше ніколи не будемо дотувати заміські палаци такими ж цінами на газ чи електрику, як і сільські мазанки.


Про 4G

За кілька років більше половини абонентів будуть підключені до 3G, а в 2017 році відбудеться прозорий конкурс з видачі ліцензій 4G.


Про декомунізацію

Декомунізація, коли вже на те пішло – це не лише пам’ятники зносити. Комунізм треба, насамперед, вивітрювати з голови!

Про мови

Маю намір підтримати програму Go Global, за якою вивчення англійської мови є одним з пріоритетів національної політики. Та пріоритет української мови залишається беззаперечним.

З повним текстом послання Порошенка до парламенту можна ознайомитися запосиланням.

Джерело: Телеканал новин "24"

 

Вибір читачів за тиждень

Відео