Запрацювала нова патрульна поліція

Нетривіальна подія відбулася у Києві вчора - презентували склад нової патрульної поліції. 2 тисячі працівників склали присягу на вірність Україні на Софійській площі.

Поліційну реформу Україна запозичила в Грузії. Втілити її довірили першому заму міністра МВС Еці Згуладзе. Патрульна поліція в Україні має замінити ДАІ і  міліцію. Після столиці новий проект почне працювати в Одесі, Львові, Харкові та інших.

Спробуємо розібратись, у чому відмінність і схожість реформи МВС Грузії і України.

Реформа в Грузії. Тут відбулась ліквідація ДАІ та відділів, які дублювали один одного.

Патрульна поліція почала поєднувати функції дорожньої поліції і моментального реагування на звернення громадян до служби екстреної допомоги. Всі машини обладнані відеокамерами.

У Грузії звільнили 75 тис. з 85 тис. співробітників відомства, у тому числі весь керівний склад.

Нових поліцейських набирали на відкритому конкурсі. Відбувається постійний контроль за поліцейськими, його здійснює спеціальний підрозділ, який займається організацією "підстав", створюються ситуації, що провокують поліцейських на правопорушення.

Відбулось підвищення заробітної плати поліцейських в 15 разів. Середня зарплата поліцейських Грузії становить  600-900 $.

 

Окрім зарплати, поліцейські отримали соціальний пакет, а саме: медичну страховку і страховку на випадок загибелі або каліцтва, пільгову пенсію, доступ до освітніх програм.

Реформа в Україні. У нас має відбутись скорочення підрозділів з дублюючими функціями.

Нова патрульна служба отримає повноваження автомобільної інспекції для забезпечення контролю на дорогах.

В МВС скоротять близько 40% співробітників для того, щоб вийти на середньоєвропейський показник 222 поліцейських на 100 тис. населення.

Була проведена європейська модель підбору кадрів - на конкурсній основі. Середній вік поліцейських складає від 21 до 35 років, при цьому три чверті патрульних мають вищу освіту.

Заробітна плата правоохоронців буде піднята до 5 мінімальних зарплат (зараз середня зарплата міліціонера становить 2 тис. грн.)

У Тернопільській області Управління МВС України налічує 23 структурні підрозділи. Реформа передбачає скорочення штату працівників на 80%, але збільшиться кількість дільничних інспекторів у містах та селах.

Богдан БОДЕНЧУК.

Вибір читачів за тиждень

Відео