Микола Шпаковський: «Війна, як явище в собі, не має логіки»

У Тернополі третій раз мобілізуються поети, щоб зібрати необхідні речі для бійців АТО. Організатор заходу - поет, перекладач, лідер гурту «Шафа Шамана» Микола Шпаковський. «Терен» розпитав його про захід і творче життя під час війни.

- Ви організовуєте захід «Поети мобілізуються», як виникла ідея створити подібну акцію?

- Іноді для створення ідеї вистачає всього на всього  вихопити її з повітря. Не треба довго думати, просто подзвонити людині, з якою хочеш щось організувати, а в процесі розмови вже можуть виникнути цікаві пропозиції та сам формат. Саме так все й було, а за ту розмову велике дякую світлій Любі Вовк!

- В Україні створилось дві паралельні реальності – на сході стріляють, а в тилу багато людей веде звичайне життя. Чому люди не хочуть усвідомлювати, що йде війна?

- Якби ж то людина була створена для війни. Для того, щоб їсти і шапку на голові носити – може і так, але війна, як явище в собі, не має логіки - суцільний страх, розруха і смута. Це ніяк не вкладається в голову. У медіа рецепт простий: війна на сніданок, обід та вечерю, тож для більшості, мабуть, ці постійні новини - як довгий серіал. А є ж сімейні плани і не кожен на фронті, люди хочуть спокою та хоч якоїсь стабільності, «крутяться», аби прогодувати малих, бо зі свого боку також не можуть впливати глобально на ситуацію в країні. Якби не родинні обов’язки, тут багато хто звар’ював би.

- Що Ви думаєте про роль діячів культури, поетів, письменників, музикантів під час війни?

- Вони повинні бути і надалі робити своє. Більш сміливі приїжджають на фронт та виступають перед нашими солдатами, більш заанґажовані на місцях займаються волонтерством. Особисто я не знаю байдужих. Зі свого боку, наприклад, розмовляю з солдатами, часто в поїздах, в тамбурах на перекурах. Вони мусять виговоритись, а ми – знати, що вони відчувають і чим їм можна допомогти на даний момент. Таким чином народжуються цікаві знайомства та запрошення одне одного в гості. З іншого боку, державні мистецькі розмаїті спілки, як виявилось, живуть за старим режимом прислужництва, себто вони стали непотрібними. Тих людей ніхто не знає, бо вони живуть, їдять і працюють у своїх кабінетах.

- Ви – поет, музикант. Чи вплинули події, що відбуваються в країні, на Вашу творчість?

- Якщо у тебе є хтось знайомий із хлопців, які стояли в донецькому аеропорту, виходили з Іловайська, поранені в Костянтинівці, відповідь є очевидною. В першу чергу я людина, тому зрозуміло, що думаю і живу інакше, як це було перед цим жахіттям. Щоправда, пишеться гостріше та менше, бо й часу менше, аби хоч трохи поскладати в голові цей клятий пазл.

- Тема війни, майдану стала актуальною в країні, чи вважаєте за потрібне писати про це?

- Тут не може бути жодних імперативів. Хочеш писати – пиши, але намагайся не відходити від правди, будь живим і будь в процесі.

- В Логістичний центр бійцям АТО тернополяни все менше приносять допомоги, з чим це пов’язано?

- З того, що знаю – люди втомлені жити війною і допомагати для фронту. На жаль, через безліч випадків «сірого» волонтерства деякі люди також втратили віру у те, що їхня допомога доходить до окремо взятого бійця. З другого боку, коли приходять рахунки за комунальні послуги, з теперішніми зарплатами не надто розженешся купити щось для східного фронту. Тому ми вирішили не забувати про те, що ситий і вдягнутий воїн захищає набагато краще, аніж голодний та голий. Хоча тим, чим займаються волонтери, повинен займатися теперішній уряд.

- Розкажіть, що чекає слухачів на заході «Поети мобілізуються»?

- Окрім поетичних читань та музичних відступів, у нас буде невеличкий подарунок, але про нього дізнаються ті, які прийдуть на наш захід. Проте більш уважні слухачі все зрозуміють, детально роздивившись плакат.

«Терен» нагадує, що захід «Поети мобілізуються» відбудеться в понеділок, 13 липня, о 18:00, в Логістичному складі допомоги бійцям АТО, за адресою: м. Тернопіль, вул. Збаразька 16. Продукти, футболка, білизна, взуття, та інші необхідні речі стануть своєрідними квитками на дійство. Мета події - зібрати допомогу для хлопців, які нас захищають.

Богдан БОДЕНЧУК.

Вибір читачів за тиждень

Відео