Гордіїв вузол валютних кредитів залишається зав’язаним

Після різкого стрибка курсу долара, власники валютних кредитів опинилися у майже безвихідній ситуації. Вирішити цю ситуацію міг би прийнятий депутатами Верховної Ради закон № 1558-1 про реструктуризацію валютних кредитів, який «верхівка» відверто ігнорує.

Люди, що брали кредитні кошти для покращення своїх житлових умов в основному до кризи 2008 року за курсом 4.60-5.05 дол. США, після різкого стрибка курсу долара більше не мають бажання й можливості оплачувати кредит за курсом 23-25 дол. Ставлення Асоціації антиколекторів та правозахисників України «Ваша Надія» стосовно прийнятого депутатами Верховної ради України закону № 1558-1 однозначне - він міг би розв’язати гордіїв вузол валютних кредитів і відновити втрачену справедливість. Проте владна верхівка, зокрема, Президент розкритикувала законопроект, мовляв, його вимгадали депутати, які понабирали валютних кредитів, а тепер не хочуть їх віддавати.

- Вперше за новітню історію Незалежної України прийнято Закон, який реально вирішує проблеми простого громадянина, - каже правозахисник асоціації Федір Олексюк. - А весь ажіотаж стосовно цього Закону є спробою захистити кримінально-банківський-олігархічний капітал і в черговий раз перекласти існуючі і майбутні проблеми на плечі простих людей.

Провідні юристи та правозахисники вирішили спростувати міфи та прояснити ситуацію стосовно реструктуризації валютних кредитів.

Міністр фінансів України Наталія Яресько вважає, що прийняття депутатами Верховної Ради закону 1558-1 про реструктуризацію валютних кредитів - це виклик справедливості в Україні, адже банки втратять 95 мільярдів грн.

Як зазначив юрист Іван Олексюк, по-перше, зараз банки отримують виключно прибуток за цими кредитами. Тобто у банківського сектора будуть не потенційні втрати, а недоотриманий прибуток. І за оцінками експертів він складе не 95 млрд. грн., а 25,82 млрд. А заварили всю цю кашу Арсеній Яценюк і Сергій Тігіпко, які у часи свого правління відкрили дорогу валютним кредитам в Україні. Їх плоди пожинає уся українська економіка.

По-друге, Президент України Петро Порошенко в передвиборній гонці заявив: «Сьогодні цей курс є продуктом спекуляції. Немає на сьогоднішній день ніяких підстав, щоб українська валюта була так знецінена. Я обіцяю, що негайно будуть ініційовані речі в двох напрямах: ми повинні проконвертувати усі валютні кредити в гривню по фіксованому валютному курсу». Сьогодні Порошенко говорить наступне: «Спроба протягнути закони, які ведуть країну до фінансового колапсу, на жаль, учора знайшли своє підтвердження і реалізацію. Я не дозволю, щоб це відбувалося в Україні». Така відмінність між словами та діями вже неодноразово була помічена за президентом.

По-третє, експерти говорять: у тому, що сталося з гривнею, винен уряд і НБУ, оскільки комерційним банкам надано нечувані суми на рекапіталізацію та рефінансування, але насправді ці усі гроші пішли на спекулятивний валютний ринок.

Відомо одне: поки влада і банки продовжують ділити гроші й «доїти» економіку, страждають невинні люди. На сьогодні в Україні є понад 3 млн. позичальників, з них тисячі залишились без житла, 236 покінчили життя самогубством через неспроможність виплатити кредит.

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео