З борщівником боротимуться по-новому

Звернення з пропозицією внести борщівник Сосновського до переліку шкідливих організмів скерують до Міністерства аграрної політики та продовольства України. Ініціативу львівських екологів підтримують і у департаменті екології Тернопільської ОДА.

«З року в рік ситуація з поширенням борщівника Сосновського набуває значних масштабів, – каже директор департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА Олексій Балицький. – Площа, яку займає цей вид, налічує понад 1 104 гектарів. Найбільше страждають від поширення рослини Турківський та Дрогобицький райони, де вона росте на площі 183 та 157 гектарів відповідно. Складна ситуація також у Сколівському та Радехівському районах, площа поширення борщівника становить 140 та 100 гектарів відповідно».

Основною причиною розповсюдження борщівника є несвоєчасний обробіток земель, які перебувають в приватній власності чи надані у користування на умовах оренди. Якщо ж борщівник офіційно визнають шкідливим організмом, відповідні органи отримають можливість вплинути на власників земельних ділянок, які не використовують їх за призначенням. Тобто зможуть карати фінансово.

"Викошування борщівника не приносить очікуваних результатів, потрібно застосовувати більш радикальні методи, зокрема, – агротехнічний, - пояснює директор департаменту екології. – Він дає ефект уже за рік, що підтверджує досвід Дрогобицького району».

Ще 2014 року на території Бистрицької сільської ради налічували понад 40 гектарів борщівника, з яких майже 30 гектарів - пайові землі, які не використовували за цільовим призначенням. На сьогодні ситуація змінилася. Обробіток території розпочали торік восени і продовжили ранньою весною, висадивши кукурудзу. На сьогодні цю територію фактично очистили від борщівника. 

Джерело: gazeta.lviv.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео